Bild: Vitaliy Pakhnyushchyy
Utbildning/Kurs

Kurs i Naturnära skogsbruk

Äger du skog här i Jämtland eller i angränsande län? Är du orolig om din skog kan klara utmaningar såsom exempelvis torka eller storm? Vill du få konkret inblick i hur man kan sköta sin skog för att den ska må bra när ”förändringens vindar blåser”?

Kursen riktar sig till dig som äger skog i vår region och som är nyfiken på naturnära sätt att bruka den, och som dessutom vill vara med att starta ett nätverk av skogsägare här i länet som vill lära sig, både tillsammans och av varandra, hur vi kan sköta våra skogar framtidsvänligt och naturnära.

Därför erbjuder vi en praktisk helgkurs i skogen. Under kursen kommer vi visa olika skogsbestånd, bland annat sådana som har skötts på ett naturnära sätt under lång tid och bestånd som ska ställas om till naturnära skogsbruk. Vi kommer att titta på vad naturnära skogsbruk betyder i praktiken, vilka fördelar det har för ekonomin och ekologin och hur vi kan praktiskt arbeta naturnära i enskilda bestånd.

Som ett litet “kulturellt ackompanjemang” har vi Åsa från Kulturinstitutet (r) med oss.

Vid vår tidigare kurs framkom en tydlig önskan av ett nätverk där vi kan stötta varandra och byta erfarenheter, i stort och smått. Vi kommer därför även gemensamt undersöka om och hur vi kan starta ett sådant nätverk. 

När: fredag 6/9 kl. 15 - söndag 8/9 kl. 13

Var: Skogarna runt Öravattnet, Stugun. Boende på B&B Country House/Nordic Room i Öravattnet

Kursavgift: 1000 kr som inkluderar kurs, mat och boende (inklusive lakan och handduk) i Öravattnet

Kursledare

Styrbjörn Kindströmer - skogsägare med mångårig erfarenhet av naturnära skogsbruk och av att arbeta med hästar i skogen.

Michaela Ehmann - skogsingenjör som under många år arbetat med skogsforskning och som rådgivare till privata skogsägare.

Nanna Borchert - ekolog med mångårig erfarenhet av kopplingen naturnära skogsbruk och renskötsel. 

Vi har bara 20 platser så förs till kvarn gäller! Anmälan via detta formulär senast den 15 augusti: https://forms.gle/4TzVxWgZ2Fw5S4YT9

För mer information kontakta Michaela:  nuriskog@gmail.com

Kursen arrangeras av Jämtlands Skogsgrupp – en del av Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen, i samarbete med Strangells stiftelse.

Information

  • Datum:6 september 2024–8 september 2024
  • Tid:15.00–13.00
  • Plats: Öravattnet Jämtland
  • Kategori:Utomhus

Kontaktperson

Hitta hit

  • Öravattnet Jämtland