Event

Världshavens dag på Sjöfartsmuseet akvariet

Älskar du också havet? Kom förbi Sjöfartsmuseet Akvariet och fira! Lär dig mer om havet under våra 15-minuters miniföreläsningar, prata med havsexperter och delta i kreativa och pedagogiska aktiviteter.
Datum och tid
8 jun, 2023
12:00 - 19:00
Ort
Göteborg
Kontaktperson

Älskar du också havet? Kom förbi Sjöfartsmuseet Akvariet och fira! Lär dig mer om havet under våra 15-minuters miniföreläsningar, prata med havsexperter och delta i kreativa och pedagogiska aktiviteter.

Vårt västerhav som arrangeras av Havsgruppen i Göteborgs naturskyddsförening, Sjöfartsmuseet akvariet, Studiefrämjandet och Göteborgs naturhistoriska museum. Alla är välkomna!

Vad kostar det?Alla aktiviteter är gratis. Ingen föranmälan krävs.

För vem?Ta med familjen, dejten, skolklassen, grannen, din havsälskande kompis eller kom själv och lär dig mer! Arrangemanget är för alla som älskar havet, både nybörjare och experter och det finns något för alla i åldrarna 0 – 100 år.

Om det sker ändringar så kommer vi skriva om det här på vår hemsida här: 

Du får gärna bjuda in dina vänner till vårt Facebook evenemang här.

Här är vårt program:

Kl 15.00 – 15.15

Sjöfartens miljöpåverkan

Jonas Pålsson, Havs- och vattenmyndigheten

Det finns runt 100 000 fartyg som idag trafikerar våra hav och bär med sig 90% av allt vi importerar. Även om sjöfarten är ett effektivt sätt att transportera stora mängder gods långa sträckor, så finns det en stor miljöpåverkan. Under denna presentation kommer vi att diskutera några olika typer av miljöpåverkan från sjöfarten, vad som görs för att minska denna och nya typer av miljöpåverkan som vi får ta hand om i framtiden.

Kl 15.30 – 15.45

Där älven möter havet

Kennet Lundin, Göteborgs Naturhistoriska museum

Göta och Nordre älvs mynnings-områden var en gång rika på liv. Här fanns livsmiljöer där olika djur trivdes. Idag är många försvunna. Vi diskuterar vilka djur som fanns här förr, och vilka finns kvar. Vilka djur kan vi försöka få tillbaka?

Kl 16:00-16:15

Kan man äta sjöstjärnor och tång?

Elisabeth Jönsson Bergman, SWEMARC, Göteborgs Universitet

De flesta av oss äter fisk och skaldjur – men det finns andra spännande saker i havet som kan vara riktigt goda. Kanske kommer vi i framtiden att se oss själva som havsbönder.

Kl 16:30-16:45

Vart har blåmusslorna tagit vägen?

Susanne Pihl Baden, Biologi och Miljövetenskap, Göteborgs Universitet

Nu är det plötsligt svårt att hitta blåmusslor till barnens krabbfiske. Numera finns de mest på flytande objekt som bojor, bryggor och båtar. Hur kan det komma sig? Vi diskuterar de mest sannolika orsakerna till detta och huruvida det endast är svenska västkusten som är drabbad.

17:00-17:15

Vem har ansvar för att restaurera vår havsmiljö?

Lena Gipperth, Juridiska institutionen, Göteborgs Universitet

Havets ekosystem drabbas nu av en trippelkris – klimatförändring, förorening och förlust av biodiversitet. En hälsosam havsmiljö är nödvändig. Det räcker inte med att enbart försöka dämpa människans påverkan, och EU:s vatten- och havsmiljödirektiv är otillräckliga. Vad har vi för rättsliga verktyg för att minska påverkan, binda mer koldioxid, återställa och restaurera?

Kl 17:30-17:45

Skydda havet med internationell lagstiftning

Ola Kalén, Ecocide

Idag saknas lagstiftning på många håll för att skydda havens ekosystem. Ett femte brott i Romstadgan – Ekocid – skulle skydda havet.

Andra aktiviteter på plats

Havs-jenga bygga havets ekosystem och se vad som händer när vi fiskar.

Fisk-teater rita egna fiskar för att göra teater.

Rita havet på plattor utanför Sjöfartsmuseet Akvariets byggnad.

Hoppas vi ses under dagen!

 

Information

  • Datum:8 jun, 2023
  • Tid:12:00 - 19:00
  • Målgrupp:Alla
  • Medlemskap krävs:Nej
  • Arrangör:Naturskyddsföreningen i Göteborg
  • Pris:Gratis

Plats

Adress
  • Karl Johansgatan 1, Göteborg
  • Sjöfartsmuseet akvariet

Kontaktperson