Domstol stoppar avverkning av Änok

Naturskyddsföreningen vann kampen om den omstridda avverkningen i Änokdeltat i Jokkmokk. Förvaltningsrätten i Luleå kör över Skogsstyrelsen och stoppar av naturvårdsskäl skogsägarnas möjlighet att avverka i området.

– Det är en stor lättnad för alla naturälskare i hela Sverige. Man kan inte hugga ner värdefull skog vid världsarvet Laponia. Det är skönt att skogsvårdslagen i alla fall visar sig fungera på en punkt, säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Domen från Förvaltningsdomstolen i Luleå kom i idag. Enligt domstolen ska Skogsvårdslagens 18 paragraf användas för att avvisa den avverkningsanmälan för 40 hektar som skogsägarna begärt och fått. Det är första gången någonsin som paragrafen används.

– Vi har länge jobbat med fallet Änok och samtliga myndigheter och miljöorganisationer har påvisat vilka extremt höga naturvärden det finns i området. Att Skogsstyrelsen överhuvudtaget har tillåtit avverkning i området visar att de låter produktion går före miljö, säger Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen.

En nyhet i domen är att det från och med den här domen är klart att Naturskyddsföreningen har rätt att överklaga beslut om avverkning. Domstolen hänvisar bland annat till Århuskonventionen som ger vissa naturvårdsorganisationer rätt att överklaga.

– Det här betyder att vi har fått erkännande av rätten att överklaga ärenden som rör höga naturvärden, det är en stor seger för naturvården, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.