Eldriven vs. bensindriven båtmotor

I en gammal tvåtaktare passerar 30% av bränslet oförbränt rakt ut i vattnet. Bensin är mycket giftigt för vattenlevande organismer och de mest skadliga substanserna sprids uppåt i näringskedjan. Även nyare 2- och 4-taktsmotorer orsakar stora utsläpp men då främst till luften eftersom det mesta av bränslet förbränns.

En liten båt med elmotor kostar 20–30 öre per sjömil att köra. Du kan njuta av naturens ljud istället för motorns och slipper startbekymmer samt kladd med bensin.

Sverige är ett stort båtland med 900 000 fritidsbåtar. Det finns nästan 600 000 utombordsmotorer och trots att det blev försäljningsförbud av traditionella 2-taktsmotorer 2007 så fanns det år 2010 fortfarande 175 000 gamla 2-taktsmotorer i landet.

Vill du ha en driftsäker motor som inte bidrar till miljöfarliga utsläpp och störande oljud så finns det all anledning att köpa en elutombordare.

En eldriven båtmotor är:

  • Ren
  • Tyst
  • Klimatsmart
  • Enkel och lättkörd
  • Billig i drift

Vilken elutombordare ska jag välja?

För att veta vilken elutombordare som passar till en särskild båt är det bäst att testa sig fram. Det är viktigt att välja en motor som är stark nog för dina behov och ett batteri som ger en räckvidd som inte äventyrar säkerheten. Ett felköp är aldrig bra för miljön. 

På senare tid har det dykt upp större motorer på ett par tusen watt som kan ersätta bensinmotorer på cirka tio hästkrafter. Med rätt batteri går det att vara ute till sjöss i ett par timmar. De minsta motorerna brukar ha 300–500 watts effekt och används ofta som trollingmotor men fungerar också till små gummibåtar och kanoter. Mellanstora motorer på 500–1200 watt fungerar bra till mindre motorbåtar för kortare turer till badviken men också som hjälpmotor till mindre segelbåtar. 

Vad kostar en elutombordare?

Elutombordare kan kosta allt från ett par tusenlappar upp till cirka 40 000 för de allra största. På toptensverige.se finns information och priser på de effektivaste motorerna på den svenska marknaden. Elmotorer är billiga att ”tanka” till skillnad från bensinmotorer. För bensinmotorer dröjer det inte många år innan bränslet blivit den största kostnaden.

Det här är Top Ten 

Toptensverige.se är en hemsida som du kan vända dig till för att enkelt ta del av marknadsledande produkters energiprestanda. Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen. Top Ten Sverige ingår också i det globala nätverket Top Ten Network tillsammans med 16 europeiska länder samt Kina, Chile och Argentina.

Top Ten Sverige

Ska du köpa nytt? Vi listar de energismartaste produkterna.