Förnya vårgarderoben miljösmart och gratis på Klädbytardagen

På lördag, den 14 april, arrangeras Sveriges största klädbytardag av Naturskyddsföreningen. Det är nionde året i rad som ideella arrangörer runt om i Sverige erbjuder möjligheten att byta ut vårgarderoben utan att tära på naturens resurser. Idén har spridit sig till fler länder i Norden. I år ansluter Island med sin allra första klädbytardag.

Det är roligt att förnya garderoben. För många är kläder en viktig del av identiteten som piggar upp vardagen. Men det går år stora naturresurser både till att odla råvaran och tillverka själva plaggen. Samtidigt så är 60 procent av de kläder som en svensk slänger hela och skulle kunna användas igen. Det motsvarar nästan 5 kg per person och år.

Att byta kläder eller köpa kläder på second hand är en trend på frammarsch. Nya kläder och skor är den enda konsumtionstrend som avtar i Sverige.

– Det finns en trend som glädjande nog visar att vi konsumerar mindre nya kläder och det finns ett stort intresse för arrangemang som Klädbytardagen. Om man räknar att de 40 500 plagg, som bytte ägare under förra årets klädbytardag, ersatte nya plagg, blev vinsten för miljön stor. Den motsvarade en minskad förbrukning med 30 ton kemikalier, 40 000 kubikmeter vatten och 280 ton minskade utsläpp av koldioxid, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– En viktig miljöinsats kopplad till kläder och hållbarhet, är att förlänga klädernas liv. Det gör man genom att använda dem längre, låta dem få nytt liv i någon annans garderob och tvätta plaggen mer sällan, säger Karin Lexén.

>Läs mer om Klädbytardagen
>Här anordnas Klädbytardagen runt om i landet den 14 april

Kontakt:
Jessica Andreason, projektledare, Klädbytardagen,
jessica.andreason@naturskyddsforeningen.se 073 944 99 10
Eva-Lena Neiman, presskommunikatör, Naturskyddsföreningen,
eva-lena.neiman@naturskyddsforeningen.se 070 794 04 07

Sveriges största klädbytardag

Var med på Sveriges största klädbytardag den 6 april. Så här går det till och så här fixar du ett klädbyte.