Sex tips för att hålla båtbotten ren utan gifter

Nu börjar båtsäsongen. Varje år målas fritidsbåtar med giftig färg. Syftet är att hålla båtbotten fri från havstulpaner, alger och andra djur. Nu gör också båtägare, sportfiskare och naturvårdare gemensam sak för att hitta lösningar som är bättre för miljön. Skippa bottenmålningen – läs våra tips om vad man kan göra istället.

Länge har båtbottenfärg ansetts vara den enda möjliga lösningen för att hålla påväxt borta på större båtar, men nu finns det många bra alternativ.

Gifterna i båtbottenfärger är inte bara avskräckande för havstulpaner, de är också giftiga för blåstång, snäckor och andra varelser som lever i havet.

– Var åttonde svensk äger en båt, vilket gör Sverige till ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Länge har båtbottenfärg ansetts vara den enda möjliga lösningen för att hålla påväxt borta på större båtar. Men nu finns det många bra alternativ och därmed också ett stort behov av att informera om dessa och hjälp att bryta gamla vanor, säger Mårten Wallberg, vice ordförande, Naturskyddsföreningen.

Tips för ren båtbotten utan gifter:

1. Låt andra ta hand om problemet
Tvätta båten i en borst- eller högtryckstvätt. I Östersjön behöver man tvätta 2-3 gånger per år, på västkusten ungefär var fjärde vecka. Från 500 kr per tvätt.

2. Kom loss med borsten
Dra upp båten när tulpanerna börjar växa, borsta för hand med hjälp av familj och vänner, passar lätthanterlig båt. Kan vara gratis.

3. Skaka om tulpanerna
Montera in en ultraljudssändare i båten, ljudvågorna avskräcker tulpanlarverna. Passar större båtar i plast, aluminium eller stål. Kostar från 6 000 kr.

4. Ge alger och tulpaner frisk luft
Lyft upp båten på land, på en trailer eller i en båtlift när den inte används. Varken alger eller havstulpaner gillar frisk luft. Pris från några tusenlappar med trailer.

5. Bädda in båten
Kör upp båten på en skrovduk. Mellan duken och båtens skrov är det mörkt och syrefritt och duken nöter också mot skrovet när båten rör sig. Pris 5 000 till 10 000 kr.

6. Kör in i sötvatten
Kör in båten i en kanal, å eller sjö. De flesta djur och växter som lever i saltvatten dör efter några dagar. Gratis.

– Det finns flera olika sätt att hålla havstulpaner och alger borta från båten utan att ta till giftiga ämnen. En rad båtklubbar har redan bestämt sig för att förbjuda de giftiga färgerna och erbjuda alternativ som är bättre för miljön. Det är förstås extra roligt att vi nu är så många som jobbar tillsammans för ett hav utan gifter, säger Ellen Bruno, sakkunnig på marina ekosystem och fiske, Naturskyddsföreningen.

Svenska Båtunionen, Sportfiskarna och Skärgårdsstiftelsen ingår alla i samarbetsprojektet som också omfattar en rad andra myndigheter, forskare och båtintressenter. Många båtklubbar har redan bestämt sig för att inte bara förbjuda de giftiga färgerna, utan också erbjuda sina medlemmar alternativ.

TIPS: För att hjälpa båtägare i Östersjön har Skärgårdsstiftelsen utvecklat ett varningssystem för havstulpaner. Båtägare kan få ett sms som berättar när havstulpanerna sätter sig fast i det område man befinner sig. Det är bara att skicka ”havstulpan start” med sms till 711 20 eller anmäla sig på www.havstulpan.se. Fler tips och karta över båttvättar finns här: www.batmiljö.se

>Läs mer och se filmen ”Ren båtbotten”

Kontakt:

 

Mårten Wallberg, vice ordförande, Naturskyddsföreningen, 0733-74 67 14
Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske, Naturskyddsföreningen, 0767869512
Anna Havula, presschef och pr-chef, Naturskyddsföreningen, 070-87 03 700

Ge bort en gåva till havet!

Friska hav är en livsviktig fråga för planeten och mänskligheten!