Simma lugnt och lek säkert! En guide till sommarlek utan skadliga ämnen

Sommar, sol och lek! Vilka sommarleksaker är det säkert för barnen att leka med, och i vilka finns det skadliga ämnen? Vi guidar till säker sommarlek, oavsett väderlek.

Artikel

Nu är sommaren äntligen här, och med den ledighet för stora som små. Barnen kanske vill vara ute och bada, sporta och leka. Skönt då att veta att det finns regler som ser till att skadliga ämnen hålls borta från leksakerna! 

Eftersom barn är extra känsliga för skadliga kemikalier så har vi regler som säger att leksaker måste vara extra säkra. Plastprodukter från 2015 som tillverkats inom EU är också OK ur ett hälsoperspektiv, eftersom flera skadliga ftalater numera är förbjudna. Toppen!

Men vissa av barnens lekar kräver saker som inte klassas som leksaker. I dessa saker kan det förekomma skadliga kemikalier, eftersom reglerna för icke-leksaker inte är lika stränga.

Så hur vet man vad som är en leksak och inte? I vissa fall är det enkelt, i andra fall superknepigt.  Här kommer en vägledning för sommarens lekar:

Badleksaker

Plastpooler som har ett vattendjup på max 40 centimeter klassas som leksaker. Är de djupare än 40 centimeter klassas de inte som leksaker, och kan då innehålla skadliga mjukgörande ftalater.

Saker som är gjorda för lek på grunt vatten klassas som leksaker. Badbollar, uppblåsbara djur, och mindre madrasser klassas dit. 


Simdynor, armpuffar och andra simhjälpmedel klassas inte som leksaker, och kan därför innehålla skadliga mjukgörande ftalater.  

Snorkel, simfötter och annan utrustning för vattensport är gjorda för att användas på djupt vatten, och klassas därför inte som leksaker. 

Sport

Sportsaker räknas bara som leksaker ifall de har gjorts om i design, tyngd och/eller form för att passa barn. Till exempel är basketbollar, fotbollar och volleybollar inga leksaker, om de inte tydligt har gjorts om för att vända sig till barns lekar. En liten boll med gullig utsmyckning är en leksak, och därför säker. En stor boll, som används officiellt i sporten, är inte en leksak. T.ex. fotboll, basketboll, volleyboll.

En studsmatta som är tänkt att ha i trädgården räknas som en leksak och lyder därför under leksaksdirektivet. 

Ett fotbollsmål som är litet och avsett för hemmabruk klassas som en leksak, men ett stort fotbollsmål för fotbollsplanen är en sportutrustning.

Åk!

Alla typer av saker som man kan åka på utomhus räknas inte som leksaker. Sparkcyklar, skateboards, inlines och cyklar. 

Bra är att sparkbilar för de yngre barnen, som är tänkta främst för inomhusbruk, fortfarande klassas som en leksak.

Plastleksaker

Leksaker, som hink, spade, bilar och båtar ingår i leksaksdirektivet. Vill du gå ett steg längre så finns det även strandleksaker av plast som är Svanenmärkta. Gamla plastleksaker kan innehålla skadliga ämnen. År 2007 begränsades användningen av mjukgörande ftalater i leksaker och år 2013 begränsades användningen av bl.a. cancerogena ämnen. 

Leksaksdirektivet:

Leksaker definieras i lag (2011:579) om leksakers säkerhet som varor utformade eller avsedda att användas för lek av barn under 14 år, oavsett om det är produktens enda syfte eller inte. Direktiv 2009/48/EG trädde i kraft 20 juli 2011, med strängare krav på innehållet av skadliga kemikalier. Dock fick leksaker som följde det äldre leksaksdirektivet (88/378/EG) säljas till och med 20 juli 2013.

Källa: Kemikalieinspektionen

> Läs mer om leksaksdirektivet här

> Läs mer om ftalater i leksaker här

Hej då miljögifter!

Vill du också vara med och detoxa planeten? Var med och bidra till vårt arbete för en giftfri vardag.