Sveriges största Klädbytardag - förnyelse som blivit tradition

Lördagen den 1 april är det dags för Naturskyddsföreningens arrangemang Sveriges största Klädbytardag. Det är åttonde året i rad och Klädbytardagen har också spridit sig till Norge och Danmark. Allt fler deltagare vill förena miljönytta, mode och smart ekonomi.

Varje år blir det fler och fler som förlänger klädernas liv och gör ett bra val för miljön.

Foto / Illustration:

Amanda Nilsson

Trots fulla garderober shoppar vi svenskar allt mer kläder och textil, 2014 i genomsnitt 13 kilo per person. Samtidigt kastade var och en åtta kilo textil i soppåsen. För att tillverka kläder krävs mycket vatten, kemikalier och energi, både vid odling av bomull och i textilfabriken. För varje par jeans används totalt cirka 10 000 liter vatten.

– Varje år blir det fler och fler som förlänger klädernas liv och gör ett bra val för miljön. Det är dessutom både roligt och enkelt att förnya garderoben på Klädbytardagen. Det är roligt att vi lyckats skapa den här traditionen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Naturskyddsföreningen hoppas på nya rekord med cirka 120 planerade arrangemang. På flera platser arrangeras Klädbytardagen tillsammans med kommunen och Avfall Sverige, branschorganisation som arbetar för att förebygga avfall och ser till att avfall tas om hand och återvinns.

– Det är roligt att vi kan fortsätta det här samarbetet med Naturskyddsföreningen. Att återanvända kläder genom Klädbytardagen eller insamlingar och att laga, låna och ändra är mycket bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Klädbytardagen har blivit tradition och en del i den heta och fortsatt växande miljötrenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar. En nyhet i år är att Boomerang, som första butik för nya kläder, ansluter sig. Begagnade Boomerangkläder kan lämnas in och bytas i PK-huset i Stockholm. Företaget samlar sedan 2009 in Boomerangplagg som säljs som second hand märkt med Bra Miljöval.

– Vi hoppas nu att fler klädföretag följer efter och anordnar Klädbytardagar, säger Jessica Andréason, projektledare.

Klädbytardagen 2017
•    Arrangemang på cirka 120 platser i Sverige, samt i Norge och Danmark
•    Här hittar du platser och kontaktpersoner till årets klädbytardagar i Sverige 
•    Här finns länkar till Klädbytardagen i Norge och Danmark

Kontakter
Jessica Andréason, projektledare för Klädbytardagen, Naturskyddsföreningen, 073 944 99 10
Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef, Avfall Sverige, 070 662 61 28
www.avfallsverige.se, miljönär.se
Eva-Lena Neiman, presskommunikatör, Naturskyddsföreningen, 070 794 04 07
fornamn.efternamn@naturskyddsforeningen.se

Sveriges största klädbytardag

Var med på Sveriges största klädbytardag den 6 april. Så här går det till och så här fixar du ett klädbyte.