Hållbart småskaligt fiske är viktigt för både miljömässig hållbarhet, livsmedelsförsörjning samt utrotande av fattigdom. Men det hotas bland annat av privatisering och bristfällig reglering och implementering av befintlig lagstiftning. Abalobi ICT4 Fisheries i Sydafrika använder modern informationsteknologi för att öka social rättvisa för småskaliga fiskare, bidra till hållbar förvaltning av marina resurser och fiskeresurser, samt bygga resiliens för att möta klimatförändringar.
Jorden runt med Naturskyddsföreningen
Vi älskar naturen på hela jordklotet. Miljöproblemen stannar inte vid länders gränser. Därför samarbetar vi med andra organisationer som också kämpar för en bättre värld. Följ med på vår resa jorden runt och möt människor som gör skillnad.

Filtrera efter:
RENSA VALUrfolks rättigheter åsidosätts på många håll världen över. I delar av Asiens regnskogar har urfolken drivits bort från sina hem när privata bolag först skövlat regnskogen och sedan anlagt plantager, bland annat för att producera palmolja.
Att få fram guld till smycken orsakar en tredjedel av alla kvicksilverutsläpp i världen. Den småskaliga guldutvinningen kännetecknas av stora miljö- och hälsoproblem och usla arbetsvillkor. Det här försöker organisationen Ban Toxics råda bot på i Sydostasien och Asien.
I dag lever en stor del av jordens befolkning utan el eller med träkol som enda energikälla. Det vill Bank Information Center Europe (BIC Europe) och Naturskyddsföreningen ändra på. Tillsammans driver vi ett gemensamt projekt för att öka Världsbankens investeringar i förnybara energisystem.
Fortfarande krävs mycket arbete för att ekologiskt lantbruk ska bli ett alternativ för många småbrukare. En viktig del i det arbetet handlar om information och kunskapsutbyte samt att medvetandegöra både de miljömässiga och ekonomiska fördelarna för småskaliga producenter.
I södra Kenya pågår ett projekt för att rädda och återplantera mangroveskog. Det har betydelse för alla. Lokalbefolkningen får försörjning och skydd, men det är också en viktig nyckel för att bromsa de globala klimatförändringarna.
Det afrikanska nätverket CAOPA arbetar för ett hållbart fiske, bättre villkor för småskaliga fiskare, och inte minst kvinnor som arbetar inom fiskerinäringen. Fokus har länge legat på Västafrika, men de senaste åren har nätverket utvidgats även till östra Afrika och fått allt mer genomslag internationellt.
Att ekologiskt lantbruk kan ge stora skördar och god lönsamhet visar verksamheten som Centro Ecológico bedriver i regionen Rio Grande do Sul i södra Brasilien. En verksamhet som har påverkat synen på jordbruksmetoder i hela landet.
I en global värld är det ofta det småskaliga som drabbas hårdast. Fisken i vattnen utanför Västafrika tas upp i snabbare takt än naturen hinner fylla på. Det drabbar den småskaliga fiskerinäringen och människor med få eller inga andra försörjningsmöjligheter allra hårdast.
För att nå långsiktiga globala miljöresultat är det viktigt att tillvarata och koordinera den kunskap och kompetens som finns hos både miljö- och konsumentorganisationer över hela världen. Naturskyddsföreningen, tillsammans med den globala konsumentorganisationen Consumers International, gör just det. Något som kommer till uttryck under Green Action Week.
Globala nyhetsbrevet
Följ oss och vårt globala arbete med natur och miljö.