Tio sätt att avgifta barnrummet

Undvik mjuka plastleksaker. Se över mattor och möbler och förvara tv-spelet i ett annat rum än det barnet sover i. Så här rensar du barnrummet på onödiga kemikaliespridare.

Foto:

Sofia Runarsdotter

1. Undvik mjuk plast

Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

2. Lukta på leksakerna

När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan.

3. Nobba begagnad plast

Nyligen skärptes kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Därför kan det faktiskt vara smart att köpa en ny leksak istället för en begagnad. Välj också helst bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Om du har möjlighet, förvara övriga plastleksaker i ett annat rum än det barnet sover i.

4. Satsa på träleksaker

Träleksaker är oftast ett bra val. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.

5. Undvik tjocka plasttryck

Tvätta alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka, plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går. Bra Miljöval, Svanen och GOTS är tre märken att hålla utkik efter.

6. Håll koll på möblerna

Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och PFAS. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Undvik mattor med plastig undersida. Ull är en smart naturprodukt med inbyggt flamskydd. Fråga efter miljömärkta möbler.

7. Kolla madrassen

Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp så att den inte är behandlad med flamskyddsmedel, vilket är vanligt. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd, bland annat på Ikea och Jysk. Fråga i din butik!

8. Flytta elektroniken

Tv-apparater, tv-spel och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet närmast elektronikprylar ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara helst elektroniken i ett annat rum. 

9. Inred snällt

Textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Försök blanda upp nytt med gammalt och måla om i god tid innan barnet flyttar in. Undvik plastfärg och plasttapeter.

10. Vädra och dammtorka

Vädra korta stunder med korsdrag. Dammsug och torka av golvet någon gång i veckan. Tips: En mikromopp drar åt sig smuts och bakterier och kan användas torr eller fuktig.