Besök av Naturskyddsföreningens utländska samarbetspartners

Torsdag 4 oktober får Naturskyddsföreningen i Nora besök av Naturskyddsföreningens samarbetspartners från Ukraina, Sydafrika, Filippinerna och Uganda.

4 oktober 2018 Torsdag 17:30 - 20:00 NORA Nora Hållbar konsumtion, Klimat, energi, Skola, Jordbruk och mat, Skog och naturvård, Globalt arbete, Miljörätt

Torsdag 4 oktober får Naturskyddsföreningen i Nora besök av Naturskyddsföreningens samarbetspartners från Ukraina, Sydafrika, Filippinerna och Uganda.

Under eftermiddagen ska de besöka skolträdgården i Gyttorp. På kvällen har den som är intresserad möjlighet att träffa dem. De som kommer hit jobbar alla specifikt med ”påverkansarbete” på sina organisationer. Läs mer nedan!

Vill du vara med, äta gott och höra om deras arbete och samtala? Anmäl dig till Kajsa, kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se el 072-546 01 06.

Plats: Församlingshemmet i Nora, kl 17.30-20.00.

Här kan du läsa om våra gäster och vilka organisationer de representerar:

Ecoaction (Ukraina)
Medlemsbaserad civilsamhällesorganisation. Lobbar bl. a. för hållbar energi och energieffektivitet, och stöttar grupper som arbetar med att stå upp för sina miljömässiga rättigheter och deltar i beslutsfattande.

Samarbetar med Naturskyddsföreningen sedan 2017. Bas i Kiev, ordnar aktiviteter runt om i landet.

Vem kommer? Anna Danyliak, National Coordinator of Sustainable Agriculture Campaign of Ecoaction

 

EMG - Environmental Monitoring Group (Sydafrika)

Naturskyddsföreningen stöttar EMG’s klimat- och vattenprogram. EMG bedriver påverkansarbete samt arbetar tillsammans med och stöttar nätverket South African Water Caucus (SAWC). Fokus är rätten till vatten och en hållbar och rättvis vattenförvaltning. Sedan många år tillbaka lever människor som inte kan betala sin vattenräkning på en daglig ranson och när den är slut stängs vattnet av. För industri och människor som kan betala finns in normalfallet inga begränsningar. Se en film om EMGs arbete: https://vimeo.com/63819397

Organisationen grundades 1991 och har samarbetat med Naturskyddsföreningen sedan 1999. Baserade i Kapstaden.

Vem kommer? Thabo Lusithi, Program Coordinator and Researcher for Water and Climate Change Programme

Läs mer: https://www.naturskyddsforeningen.se/om/globala-samarbeten/klimat-energi-och-transporter/afrika-sydafrika/emg-vatten-till-sydafrikas

 

Masipag - Farmer-Scientist Partnership for Development (Filippinerna)

Samlar och koordinerar civilsamhällesorganisationer, forskare och småbrukare som samarbetar för att utveckla ett hållbart lantbruk i Filippinerna. Har i ett unikt projekt tagit fram 1 484 rissorter som sparats i en utsädesbank som delas gratis mellan Masipag-anslutna lantbrukare. Når ut till omkring 35 000 småbrukare. Arbetar lokalt med utvecklingsarbete, men driver även påverkansarbete på nationell och internationell nivå.

Bildades 1986 och har samarbetat med Naturskyddsföreningen sedan 1999. Totalt är cirka 35 personer anställda vid Masipag varav huvuddelen på kontoret i Luzon.

Vem kommer? Aubrey Versoza, National Organizational Development Officer

Läs mer: https://www.naturskyddsforeningen.se/om/globala-samarbeten/jordbruk-och-mat/asien-filippinerna/masipag-ris-betyder-liv

 

Pelum Uganda - Participatory Ecological Land Use Management (Uganda)

En paraplyorganisation med ett 50-tal medlemsorganisationer som arbetar med att föra ut kunskap om ekologiskt lantbruk till småskaliga producenter. Driver frågor som tryggad tillgång till mat och utsäde, ett hållbart användande av naturresurser samt att tillvarata lokal kunskap. Totalt ingår cirka tre miljoner småbrukare i Pelum Ugandas nätverk. Är del av det afrikanska Pelum-nätverket som finns i tolv afrikanska länder i södra och östra Afrika.

Sedan 2009 samarbetar Naturskyddsföreningen med Pelum Uganda. Har sitt huvudkontor i huvudstaden Kampala.

Vem kommer? Stella Grace Lutalo, Country Coordinator of Pelum Uganda

Läs mer: https://www.naturskyddsforeningen.se/om/globala-samarbeten/jordbruk-och-mat/afrika-uganda/pelum-uganda-kansligt-ekosystem-kraver-snabb