Bussresa: Voxnadalens biologiska mångfald

Naturskyddsföreningens nationella mat- och jordbruksnätverk anordar en bussresa till Voxnadalen. Häng med!

1 juni 2019 Lördag 08:00 - Söndag 18:00 Voxnadalen Gävleborg länsförbund Jordbruk och mat

Biologisk mångfaldsresa i jordbrukslandskapet!

Följ med på en intressant och inspirerande resa genom ett stycke av Hälsingland. Vi tittar på världsarvet Hälsingegårdar, fäbodmiljöer, restaurerade naturbetesmarker, biologisk mångfald och den skogsfinska invandringen i området. Vi reser med guide i bussen genom det blivande biosfärsområdet Voxnadalen.
Guide: Stefan Olander

Dessutom diskuterar vi till exempel hur vi kan bli ett föredöme i arbetet för ett klimatsmart och hållbart samhälle, öka matproduktionen samt värna om den biologiska mångfalden.

Program 1-2 juni
Bussen avgår från Stockholm den 1 juni kl 08.00 och stannar för upphämtning i Uppsala, Gävle, samt Bollnäs, se anmälan för tider.

Anländer till Olandersgården i Alfta vid lunch, ca kl.12.00.

Åker sedan vidare längs stora Hälsingegårdars väg där vi kan se ett flertal av de pampiga husen.
Kommer till det restaurerade naturbetesområdet vid sjön Sässman, kommunens fågelrikaste område och även Natura 2000-område av riksintresse. Förhoppningsvis kanske vi kan få höra storspov!

Vidare till kulturreservatet Våsbo fäbodar, där man får veta vad fäbodarna användes till. En titt i stugan samt fika.

Rullar så mot ett restaurerat kulturjordbruk med anor som fäbodområde från 1500-talet. Ett unikt ställe på skogen med många ovanliga och rödlistade arter. Även ett skogsområde som ägaren har avsatt med naturvårdsavtal och biotopskydd. Kanske får man komma ut i hagen och gosa med getter!

Så småningom kommer vi till övernattningsstället Kursgården Gläntan. Efter inkvartering väntar en härlig middag men vad kvällen i övrigt har att erbjuda beror på deltagarna.

På söndagen far vi till en före detta finngård, numera Hälsingegård, med speciell flora. Vid utsiktsplatsen intar vi fika.

Vidare till landets enda Finnskogsmuseum, där det mesta finns samlat om svedjefinnarnas etablering i Skandinavien.

Efter lunch vänder bussen åter mot Stockholm med stopp på vägen för avstigande.

Under dagarna kan vi diskutera om hur man skulle kunna jobba med livsmedelsproduktion i området. Vilka möjligheter det finns för självhushållning och vilka skulle vilja komma hit och satsa på ett liv på landsbygden?

Total kostnad per deltagare är 900 kr, vilket innebär självkostnad för mat och boende. Naturskyddsföreningen bjuder på resa och guide.

Anmälan senast 16 maj via http://alturl.com/apjmu

Har du frågor om resan? Kontakta ingrid.kjellander@naturskyddsforeningen.se.