Ejderns dag

I början på april passerar tiotusentals sjöfåglar Kåseberga – på sin väg in i Östersjön – och vi vill att så många som möjligt ska få uppleva detta!

7 april 2018 Lördag 09:00 - Söndag 17:00 Kåseberga Ystad Hav och vatten

I början på april passerar tiotusentals sjöfåglar Kåseberga – på sin väg in i Östersjön. Vi vill att så många som möjligt ska få uppleva detta – då det är vackert och intressant. För andra året bygger vi därför en fågelstudio där passerande fåglar visas i detalj – live! 

Platsen är uteserveringen på Kåseberga Fisk. Väggen mot havet är inglasad och det innebär att du kan se fåglarna passera för blotta ögat. På samma gång ser du samma fåglar i närbild – på tre stora TV-monitorer. Fotografer och filmare är ute och filmar och resultatet sänds live in i fågelstudion. Den mycket kunnige och medryckande fågelprofilen Anders Wirdheim berättar om vilka fåglar vi ser, hur känner man igen dem, vart de har varit och vart de är på väg? Är de ovanliga eller vanliga, hur ser framtiden ut osv. Publiken kan ställa frågor. Läs mer på Ejderns dag

DROP-IN: Aktiviteterna pågår kl 08-16 båda dagarna! Ingen avgift och det är drop-in som gäller. Du väljer själv om du vill köpa fika på Kåseberga Fisk (Det är mums!). Varje timme sker en 15-min föreläsning om fåglar och den skånska naturen. Vi kommer speciellt att lyfta fram våtmarker, storkprojektet och det skånska landskapet. Bland föredragshållarna märks den kände fågelfotografen Brutus Östling (8/4). 

Helt nytt för i år är att deltagarna kommer att kunna testa sina kunskaper om djur och växter. Om du kan peka ut 10 alternativt 20 arter – då kan du erhålla märket Naturfalken! Kunniga medlemmar av Naturskyddsföreningen kommer att agera ”artvän” för att intyga om dina kunskaper får godkänt. Vi kommer att ge god vägledning för de som vill läsa på och träna innan. Du väljer själv vilka arter du vill peka ut. Det är första gången detta testas mot en publik och vi tror att det kommer att spridas över hela landet. 

Det är Naturskyddsföreningen Ystad som är huvudarrangör och det sker i samarbete med länsförbundet och riksföreningen. Evenemanget har stöd från Elgiganten, Olympus, Ystads Turistbyrå och Event in Skåne. Samverkan sker också med Kåseberga byalag och Kåseberga Fisk.

Mer information hittar du här