Klädbytardag - Sveriges största och Nordic Swap Day

6 april 2019 Lördag 10:00 - 16:00 Österåker Österåker Hållbar konsumtion

Bytt istället för nytt - stor miljövinst när kläder och barnens sportutrustning byts

Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö. Förra året bytte över 300 plagg ägare i Österåker och i hela landet var det 44 000. Om man räknar med att dessa plagg ersatte inköp av nya plagg blev miljönyttan stor. Insparade resurser blev: 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten.

I år samarbetar vi med Friluftsfrämjandet i Österåker och tar därför emot även friluftskläder och sportutrustning för barn. Så här går klädbytet till:

Plats:  Folkets hus, Grynnan, Stationsgränd 10 i Åkersberga.

Inlämning: Fredagen den 5/4 kl. 16 - 20 kan du lämna in totalt max 10 hela och rena plagg för både barn och vuxna, fritidskläder och sportgrejer för barn (OBS ej underkläder).För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

Byten: Lördag den 6/4 kl. 10 – 16 byter du din biljett mot nya plagg eller sportprylar.

Plagg som ingen väljer skänks till en second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna. Allt är gratis. VÄLKOMMEN att slå ett slag för miljön och din plånbok!