Kurser om vilda bin 1: Revinge

Tyvärr måste vi med anledning av Corona skjuta på alla bikurser till nästa år. Möjligheten att titta nära på bina – vilket vi måste göra – på ett lämpligt och riskfritt sätt är näst intill omöjligt. Vi beklagar såklart detta men planerar att göra ett liknande upplägg 2021.

17 juni 2020 Onsdag 10:00 - 14:00 Revingehed Skåne länsförbund Hållbar konsumtion, Jordbruk och mat, Miljögifter, Skog och naturvård

Tyvärr måste vi med anledning av Corona skjuta på alla bikurser till nästa år. Möjligheten att titta nära på bina – vilket vi måste göra – på ett lämpligt och riskfritt sätt är näst intill omöjligt. Vi beklagar såklart detta men planerar att göra ett liknande upplägg 2021. Om du har anmält dig via e-post så har vi dina kontaktuppgifter och skickar meddelande när nya datum är satta.

Missa inte att vi gjort guider till de vanligaste skånska humlorna och solitärbina, visar hur man skiljer på bin, flugor och getingar, ger massor med trädgårdstips med mera på vår sajt Hjälp bina!

Under ledning av biexperten Göran Holmström erbjuder Naturskyddsföreningen i Skåne och Studiefrämjandet Skåne-Blekinge fem tillfällen under året att lära sig hur man skiljer vilda bin åt och hur man kan gynna dem. Kurserna är gratis. Maximalt antal deltagare per tillfälle är 30 personer.

Anmäler sig gör man via länk till varje respektive kurstillfälle. Du kan anmäla dig till en eller flera kurser via Studiefrämjandet. Länkar till respektive tillfälle finns här https://hjalpbina.se/kurser.html

När kursen närmar sig får du som anmält dig ett mejl med information om samlingsplats och tid. Uteblir man kommer vi att fakturera 100 kr/kurs. Till några av platserna går det att ta sig kollektivt, annars förordar vi samåkning. Eftersom kurserna helt sker utomhus kan i händelse av mycket dåligt väder en kurs ställas in eller skjutas upp med kort varsel. 

Tänk på att ta med dig matsäck så du klarar dig en heldag, vi kan inte garantera att det finns någonstans att skaffa mat på under dagen. Om du har kikare med bra närgräns eller håv så ta med det. Någon kikare och håv kommer att finnas till utlåning. Träffarna pågår några timmar, troligen inte mer än 4. 

Söndag 19 april, Revinge

Nu blommar sälgarna och de lockar till sig en grupp av vilda bin som samlar pollen enbart på blommande viden. Det är bin som legat färdiga i marken och bara väntat på den första vårvärmen. Vi spanar in arter som vårsandbi, sälgsandbi och videsandbi, vars honor är stora, färgglada och lätta att känna igen.