Kurshelg för växande engagemang

Välkommen till en helg av kunskap och gemenskap för natur och miljö. Den här kurshelgen är för dig som är aktiv i Naturskyddsföreningen och för dig som vill öka ditt engagemang i föreningen!

1 november 2019 Fredag 00:00 - Söndag 00:00 Saltsjö-boo Naturskyddsföreningen riks Hållbar konsumtion, Klimat, energi, Skola, Hav och vatten, Jordbruk och mat, Miljögifter, Skog och naturvård, Globalt arbete, Miljörätt

En fullspäckad helg där du lär dig mer om och blir en del av Naturskyddsföreningens:

– Operation: Rädda bina
– Klimatnätverk
– Skogsnätverk
– Havsnätverk
– Ideella traineeprogram
– Natursnokar
– Ledarskap i föreningen
– Kommunikationsarbete

Du anmäler dig till ett huvudfokus under helgen samt har chans att anmäla dig till två fördjupningspass med teman som globala miljöaktivister, ledarskap och kommunikation. Dessutom har du chans att ta Naturfalken i vårt populära material om artkunskap.

Den här kurshelgen är för dig som är aktiv i Naturskyddsföreningen och för dig som vill öka ditt engagemang i föreningen!

Anmälan

Helgen är fullbokad och anmälan stängd.

För att få mer information om nätverkens egna pass läs mer på medlemsforumet Naturkontakt. För att komma in på Naturkontakt behöver du skapa ett konto.

Antal deltagare är begränsat – Först till kvarn! Sista anmälningsdag 21 oktober.

Plats

Tollare folkhögskola, Stockholm
Adress: Åhlbergs väg 3, 132 49 Saltsjö-boo
Hitta till Tollare folkhögskola

Tid

Start: fredag 1 november kl. 18.00

Slut: söndag 3 november kl. 14.00

Kostnad

Kostnaden varierar med hur mycket du deltar. Skogsnätverket har separat anmälan och andra kostnadsvillkor. Du kan välja mellan att vara med hela helgen, från fredag kväll till söndag eftermiddag, eller att endast delta på något enstaka pass. Du väljer detta i din anmälan.

Prisexempel:

Helpension fre-sön, 2 nätter: 700 kronor
Helpension lör-sön, 1 natt: 400 kronor

Utan övernattning: Du betalar endast det subventionerade priset för maten: middagar 60 kr, luncher 30 kronor. I anmälningsformuläret beställer du dina måltider.

Studenter och arbetssökande deltar gratis, mot uppvisande av CSN/intyg från Arbetsförmedlingen.

Resa

Du bokar och betalar din egen resa. Ersättning för tåg-/bussbiljett i 2 klass kan sökas i efterhand. Särskild blankett ska användas.

Skogsnätverket: reseersättning gäller ej för skogsnätverket.

Info om helgens olika fokus

Operation: Rädda bina - Läs mer i Program Tollare Operation Rädda bina 2-3 nov Workshop med dialog om projektets utveckling samt föreläsningar för dig som är intresserad och vill lära dig mer om biologisk mångfald. Bland gästföreläsare får du möta Calle Bergil: Därför pratar alla om ängar, och Christina Winter: Allt du vill veta om vilda bin med flera, se mer i programmet.

Missa inte heller våra tre seminarier på samma tema för dig som vill lära dig mer om världens viktigaste djur – och hur du kan vara med och rädda dem.

Klimatnätverket Tema för träffen är lokal klimatarbete. Hur arbetar vi på bästa sätt med att påverka kommunens klimatpolitik? Erfarenhetsutbyte blandas med strategidiskussioner. Vilka klimatkrav ställer vi på våra kommuner? Finns det konkreta lokala klimatåtgärder som vi kan föreslå? Hur samarbetar vi med andra klimatfolkrörelser?

Skogsnätverket Träffa andra aktiva i föreningen som jobbar med skogsfrågor. Information om aktuella skogsfrågor och föreningens skogsarbete. 

Havsnätverket Naturskyddsföreningen engagerar sig i en rad viktiga vattenmiljöfrågor i såväl hav som sjöar och rinnande vatten. Under kurshelgen på Tollare kommer vi diskutera föreningens roll när svenska vattenkraftverk ska förses med moderna miljövillkor. Vi lyfter även hur vi kan arbeta för att få effektivare marina skyddsområden och skydd för hotade fiskbestånd. Medverkar gör Johanna Källén Fox, projektledare Skyddat hav och Mia Svedäng, projektledare Lokal vattenmiljö.

Ideella traineeprogrammet De som är årets ideella trainees samlas under helgen för egna träffar och för att möta och lära känna andra i föreningen. Varje år söker ett hundratal personer till föreningens 24 platser i ideella traineeprogrammet. Deltagarna får under ett läsår kunskap om föreningen och i uppdrag att delta aktivt i föreningens arbete. Under kurshelgen deltar även tidigare ideella traineer och berättar om de projekt som de genomfört.

Natursnokarna Två Natursnokledarutbildningar kommer att ske parallellt på Tollare Folkhögskola: Snok 1 (grund) och Snok 2 (fördjupning). Kurserna sker främst ute i naturen och leds av Naturskyddsföreningens erfarna utbildare och Natursnoksledare. Praktiska pass varvas med samtal och teori. Möjlighet finns att ta med barn och medföljande vuxen. 

Program

med reservation för ändringar.

Fredag kväll 1 november

18.00 Incheckning öppnar

18.30 Middag

20.30 Kvällsaktiviteter

Lördag 2 november

9.30 Inledning med bland andra Salomon Abresparr, Riksstyrelsen

10.30 Fika

11.00 Kurspass 1, eller nätverksträff del 1 – se kurshelgens olika fokus

12.30 Lunch

13.30 Kurspass 2, eller nätverksträff del 2

15.00 Fika  

15.30 Välj ett av följande pass:

-Miljöförsvarare under attack – ett seminarium om hoten mot de som skyddar vår natur, Victor Åström, Rikskansliet. Under senare år har läget för miljörörelsen på många ställen i världen blivit allt tuffare. Tre miljöförsvarare dödas varje vecka globalt. Varför är det så? Naturskyddsföreningen har precis släppt en rapport som djupdyker i dessa frågeställningar och vill genom en interaktiv övning diskutera den pågående problematiken samt strategier för hur vi kan bemöta den.

- Gruppdynamik - Hur jobbar vi tillsammans? I samarbete med Tollare folkhögskola. Margith Hanslin, UGL-handledare med mångårig erfarenhet av coachning enskilt och i grupp, leder denna workshop för dig som är intresserad av att utveckla ditt personliga ledarskap och utvecklas som effektiv gruppmedlem.

- Operation: Rädda bina. Allt du vill veta om vilda bin. Christina Winter är hortonom och författare till ”Trädgårdsmyller – insekterna som hjälper dig att odla”. Under föreläsningen visar hon bilder och berättar om humlor, solitärbin, nyckelpigor och alla andra nyttiga insekter som hjälper oss med pollinering och biologisk bekämpning. Det blir konkreta förslag på växter, sorter och odlingsmetoder samt hur man bygger insektshotell och sandbäddar. Föreläsningen utgår från trädgården, men idéerna är användbara överallt.

- Naturliga klimatlösningar. Att binda kol i skog och mark med Anders Friström. Växter är fantastiska ”maskiner” som tvättar ut koldioxid ur luften och lagrar den. Här får du en genomgång av olika naturliga klimatlösningar och vilka potentialer dessa har. Visste du att mer skyddad natur exempelvis är det enklaste sättet att öka kolbindningen eller att en hektar sjögräsäng kan binda 18 gånger mer kol än en skog.

- Natursnokarna. Lär känna Naturskyddsföreningens barn och familjeverksamhet med. I Natursnokarna upplever barn i åldern 3-10 och deras vuxna naturen tillsammans. Vi utforskar, upptäcker och lär mer – ihop. Kom och testa på att Natursnoka – kanske vill du starta grupp hemma där du bor? Vårt motto lyder – ”Natursnokarna – leker och lär, hjälper natur och bara ÄR”. 17.00 Fri tid 18.00 Middag 19.30 Naturfalken – Så ordnar du ett Naturfalken-event! Vi hjälper varandra att ta Naturfalken och lär mer om hur en kan ordna ett evenemang.

Söndag 3 november

9.00 Deltagarna börjar dagen i olika grupper: - Skogsnätverket (dag 2) - Natursokarna (dag 3)

Övriga deltagare väljer bland följande pass:

- Operation: Rädda bina - Lokala exempel från hela vårt avlånga land! Jon Pelling, Rikskansliet. Workshop där vi samlar erfarenheter från hela landet om hur man kan arbeta för att gynna pollinatörer och hur man får fart på kommunernas arbete. Hur kan Naturskyddsföreningens kretsar göra skillnad och hur kan man samverka med företag, organisationer och andra.

- Hur styrs Naturskyddsföreningen? Skriv en motion!

- Lär känna årets ideella traineer och hör tidigare traineer berätta om sitt engagemang.

10.30 Fika

11.00 Välj bland följande pass:

- Ledarskap - fånga engagemanget! Johan Dahlén, Volontärbyrån. Fokus för workshopen är inspiration och verktyg för att engagera fler och behålla de som redan är engagerade. Hur tar vi till vara det växande engagemanget för klimatfrågan bland unga? Deltagarna får kunskap om och perspektiv på ideellt engagemang och konkreta verktyg för att ta tillvara på människors motivation och drivkraft. Workshopen blandar föreläsning med praktisk övning, samtal och utbyte av erfarenheter.

- Operation: Rädda bina. Blomrika vägkanter, Ebba Werner, På hundra år har 99 procent av landets ängsmarker försvunnit, men det finns desto mer vägar – 20 000 mil. En stor del av vägkanterna kan med rätt skötsel gynna biologisk mångfald. Hur påverkar man en vägsamfällighet, en kommun eller annan aktör att skapa blomrika vägkanter? Hur stoppar vi blomsterlupinen och andra invasi- va växters framfart som förkväver vägkantsflora? Vid seminariet medverkar flera aktörer som han- terar vägrenar. Vi presenterar också aktuell forskning och material om blommande vägkanter.

- Våtmark – skog hav och klimat, Anderas Skarmyr, Rikskansliet. Från mitten av 1800-talet fram till slutet av 1900-talet försvann enorma arealer våtmark i hela landet som en följd av bland annat utdikningar och sjösänkningar.  90 procent av alla våtmarker i slättlandskapen är borta och 75-80 procent av alla landets våtmarker är påverkade i någon utsträckning. Att bevara och iordningsställa våtmarker bidrar till artrika skogar, renare hav och minskade utsläpp av växthusgaser. Föreningen kan på olika sätt bidra till att våtmarker återskapas, bland annat har vi projektmedel som kan sökas för våtmarksprojekt.

- Kommunikation - Nå ut med ditt budskap! Lisa Persson, Rikskansliet. Vi behöver höras i bruset för att engagera flera! Men hur gör man för att inte drunkna i flödet? Finns det tips och tricks för att nå ut med en lokal kampanj, ett event eller ett föredrag? Med den lilla tid vi har till förfogande, var får våra budskap bäst effekt?

12.30 Lunch

13.30 Avslutning: Nästa steg - engagemanget ökar!

14.00 Slut!

Bli medlem - för en bättre värld

Var med och verka för en stark global miljörörelse.