Måkläppen

Måkläppen är en låg sandig halvö som sticker ut från Falsterbonäset. Att vandra ut på Måkläppen är definitivt en upplevelse men också en strapats, särskilt om det blåser kallt. Vandringen tar upp till 5 timmar. Sträckan är 12 km. Naturreservat bildades 1971, men redan 1902 (!) var området föremål för fridlysning. Måkläppen ändrar hela tiden utseende då sand byggs på och tas bort av havsströmmar, vind, stormvågor och högvatten.

11 november 2018 Söndag 08:00 Måkläppen Ystad Hav och vatten

Måkläppen är en låg sandig halvö som sticker ut från Falsterbonäset. Att vandra ut på Måkläppen är definitivt en upplevelse men också en strapats, särskilt om det blåser kallt. Vandringen tar upp till 5 timmar. Sträckan är 12 km. Naturreservat bildades 1971, men redan 1902 (!) var området föremål för fridlysning. Måkläppen ändrar hela tiden utseende då sand byggs på och tas bort av havsströmmar, vind, stormvågor och högvatten. Vi har god chans att se knubb- och gråsäl liksom kvardröjande vadarfåglar. Kanske ser vi de första vinterhämplingarna, snösparvarna och berglärkorna. Ofta hittar man intressanta strandfynd, t ex rester av träfartyg, marina evertebrater och bärnsten. Det är bara mellan 1 nov-31 jan som det är tillåtet att vandra ut.

Tid & plats för samling: 08.00, parkeringen vid Ystads bibliotek

Att tänka på: Det kan krävas mycket varma kläder och extra mycket fika. Tänk på att det är en promenad som är längre jämfört med hur det brukar vara på våra exkursioner.

Ansvariga: Sindre Magnusson 070-2144367, zindres@live.se. Falsterbonäsets Naturvårdsföreningen kommer att informeras om vår exkursion och förhoppningsvis möter de upp.