Polarhav i förändring - del 1

Föreläsningsserie om polarforskning.

2 september 2015 Onsdag 18:00 - 19:00 Göteborg Göteborg Hav och vatten

Våra polarhav är under ständig förändring. Det är en värld som är oåtkomlig för de flesta, samtidigt påverkar de våra liv på många sätt. Under hösten anordnar Havsnätverket Väst och Göteborgs Naturhistoriska Museum en föreläsningsserie om polarforskning. Vi får träffa tre forskare som berättar om vad de jobbar med, och varför deras uppdrag är så viktiga.


EXPEDITION TILL ANTARKTIS FLYTANDE GLACIÄRER

Ola Kalén, doktorand i oceanografi vid Göteborgs universitet.
Onsdagen den 2 september, kl. 18.00-19.00, Göteborgs Narturhistoriska Museum.

Havet runt Antarktis, Södra ishavet, är den största källan till det tunga bottenvattnet som driver den globala oceancirkulationen. De kustnära havsströmmarna förser ett av jordens mest produktiva ekosystem med näring och värme, har betydelse för lagring av koldioxid och påverkar även atmosfäriska förhållanden och istjockleken. Men dramatisk smältning av glaciärisen har på senare år observerats i området.

Målet med min forskning är att studera cirkulationen av det så kallade cirkumpolära djupvattnet, tungt och relativt varmt bottenvatten som tränger upp mot is-shelferna, vilket är den största orsaken till den snabba smältningen av isen. Jag kommer rapportera om en expedition till Amundsenhavet och även presentera aktuell forskning från detta relativt outforskade havsområde.

 

Efter föredraget säljs ekologiskt fika för 20 kr.