Trollsländesommarläger

Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid tillsammans umgås och undersöker områdets trollsländor. Alla är välkomna, oavsett kunskapsnivå.

14 juli 2014 Måndag 10:00 - Söndag 16:00 Lillgården, Bjärnum Skåne länsförbund Klimat, energi, Hav och vatten, Jordbruk och mat, Miljögifter, Skog och naturvård

Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid tillsammans umgås och undersöker områdets trollsländor. Alla är välkomna, oavsett kunskapsnivå.

Även den här sommaren bjuder det skånska trollsländeprojektet in trollsländeintresserade att spendera en eller flera dagar för exkursioner, föreläsningar, kurser, grillkvällar, bad, fiske, kanoting med mera, med målet att tillsammans inventera spännande delar av Skåne samtidigt som vi umgås och lär känna varandra. Det är gratis att delta för alla som är med på dagarna. Man behöver inte boka eller anmäla närvaro om man bara gör dagsbesök, men man måste meddela om man planerar att spendera en eller flera nätter på gården.

Vem som helst kan komma förbi och vara med under en dag eller flera, och man får gärna även ta med sig och bjuda vänner och bekanta som inte är engagerade i projektet. Det kommer också några trollsländeintresserade från övriga landet och resten av Europa.

Varje dag kommer vi att samlas vid Lillgården kl. 10.00 för gemensam avfärd (samåkning så långt möjligt) och indelning i grupper så vi kan besöka så många platser som möjligt. I varje grupp ingår en ansvarig som är både kunnig och har kartor över områdena som ska besökas. Vill du möta upp senare under dagen går det också bra, bara kontakta någon av oss som är där. Tänk på att mobiltäckningen lokalt kan vara mycket dålig. Lämna i så fall meddelande eller skicka SMS så ringer vi upp när vi kan.

Målsättningarna är flera. Alla som är med ska ges möjlighet att lära sig massor om trollsländor, hur de ser ut, hur man skiljer dem åt, hur de hittas osv. Vi är ute i fin, skånsk natur och kommer att uppleva massor av olika typer av miljöer. Det är också socialt, med mycket tid att umgås. Grupperna kommer att skifta dagligen beroende på vilka som är där för stunden.

Vi ska vara ute så mycket som möjligt. Om vädret är dåligt tittar vi på larver och larvhudar, och bilder på och filmer om trollsländor ska finnas tillgängliga.

Kostnader?
Lägret är gratis för alla som är med på dagarna och inventerar. Mat ordnar man själv. Man delar på kostnaden för drivmedel i den grupp man är med i.

Allmänt om Lillgården
Vi bor på Lillgården som ligger längst ner på en väg alldeles intill sjön Bjärlången. I omgivningarna finns vandringsleder i skogen och runt sjön.
På tomten finns tennisbana, grillplats, en stor veranda i söderläge och en mindre veranda på norrsidan. Lillgården har strandtomt. Här finns en brygga (med ramp) och en grillplats, här finns också roddbåt, kanoter, bastu, öppen spis och piano.
Det finns totalt 37 bäddar (de flesta är våningssängar) fördelade på två större sovsalar, en mindre sovsal och fem sovrum med två eller tre bäddar. Sovrummen är bokade för de som meddelat att de vill ha det, övriga får samsas i de tre sovsalarna. Då det inte är särskilt många som kommer att vara där hela tiden kommer även de större sovsalarna de flesta nätterna att kunna delas upp på sällskap.
Det finns fem duschar fördelade på två duschrum varav det ena har bastu.
Tre toaletter finns varav en är handikappanpassad med dusch.

Vägbeskrivning
Lillgården ligger i norra Skåne, 15 kilometer norr om Hässleholm. Från Hässleholm (väg 21) eller Markaryd (E4): Kör väg 117 och när du är mitt i Bjärnum, kör mot Verum (precis vid Sparbanken och ICA). Efter cirka 1000 meter svänger du till höger på Kolonivägen. Kör den lilla grusvägen tills den tar slut – och du är framme!

Adress: Lillgården, Kolonivägen 30, Bjärnum.

Första och sista dagarna
Vi har inte tillgång till huset förrän kl. 15.00 på måndag 14/7. Första dagen samlas vi därför som vanligt kl. 10 men kan inte lägga av saker som mat. Därför föreslår vi att ni inte har med er kylvaror utan handlar dessa under dagen.

Sista dagen måste vi lämna gården städad senast kl. 15.00. Därför städar vi på förmiddagen så det är gjort och behöver sedan inte återvända till gården.

Kontaktinformation
Kontakta Magnus 0709/641 443 eller Linda B 070/530 36 86 om du behöver hjälp, som vägbeskrivning, skjuts från stationen, samlingsplats etc. Ring INTE till Lillgården för då når du inte oss utan de som hyr ut gården.

Skicka e-post till magnus.billqvist@naturskyddsforeningen.se eller ring på 046/33 56 51 om du vill boka sängplats eller har övriga frågor. Observera att Magnus är bortrest 6-11/7! Under den tiden fungerar sms bäst, till +46709-64 14 43.

Varmt välkomna!