Webbinarium: Tillsammans för samers rättigheter och naturhänsyn i Sápmi

Naturskyddsföreningen och Civil Rights Defenders bjuder in till ett webbinarium med fokus på naturresurs- och rättighetsfrågor i Sápmi. Vi utgår från ett antal samiska företrädares perspektiv och diskuterar hur samiska organisationer, miljörörelsen och andra delar av civilsamhället kan agera tillsammans för att garantera det samiska folket inflytande på riktigt och skydda natuen i Sápmi.

27 oktober 2020 Tisdag 11:00 - 12:30 ONLINE Naturskyddsföreningen riks Skog och naturvård

Om webbinariet

Webbinariet ska lyfta aktuella naturresurs- och rättighetsfrågor i Sápmi med fokus på dagsläget och hur vi kan agera konkret tillsammans.

Företrädare för samiska organisationer, Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Civil Rights Defender berättar om vad som pågår just nu och hur man arbetar med naturresursfrågor och samers rättigheter. Vi diskuterar hur kan vi agera tillsammans. Vad kan vi göra för att påverka makthavare? Hur vi kan arbeta tillsammans för att få stat, myndigheter och företagare att ta hänsyn till samers rättigheter och sluta utnyttja naturresurserna i Sápmi på ett ohållbart sätt?

Delta: Klicka här för att delta när webbinariet ska starta. 

Program

Inledning. John Stauffer, Civil Rights Defenders & Louise Karlberg, Naturskyddsföreningen.

Naturresursutnyttjande och samers rättigheter. Företrädare för olika samiska organisationer om den aktuella situationen då det gäller samers rättigheter och exploatering av naturresurser i Sápmi.

Vad händer i civilsamhället? Fältbiologerna, naturskyddsföreningen och Civil Rights Defenders om naturresurs- och rättighetsfrågor man arbetar med just nu.

Paneldiskussion. Möjlighet att ställa frågor via chatten.

Hur går vi vidare? Hur kan vi samarbeta och agera tillsammans för att garantera det samiska folket inflytande på riktigt och skydda natuen i Sápmi.

I panelen:

Jonas Vannar, Sirges Sameby

Karin Nutti Pilflykt, Saminuorra

Susanna Israelsson, Saminuorra

Josefina Skerk, Sametinget, Jakt- och fiskesamerna

Tomas Sevä, Muonio sameby

Johanna Nilsson, verksamhetsutvecklare Naturskyddsföreningen Norrbotten

Regan Mcenroe, Fältbiologerna

 

Delta: Klicka här för att delta när webbinariet ska starta. 

 

Varmt välkomna!

Naturskyddsföreningen & Civil Rights Defenders