Fluorfri skidvalla: valla skidor utan PFAS!

Internationella skidförbundet har förbjudit skidvalla med PFAS ifrån och med säsongen 2020/2021, men många vallor innehåller fortfarande miljögifterna PFAS som skadar djur och natur. Därför är det viktigt att välja en mer miljövänlig valla! Vi har tipsen på vad du ska fråga efter innan du ger dig ut i skidspåret!

Längdskidor i skidspår
Fråga efter PFAS-fri valla och välj bort vallor där det står fluor, högfluor, lågfluor eller liknande.

Problemen med "fluorvalla" 

Valla till längdskidor innehåller ofta höga halter av miljögifterna PFAS. PFAS är en är grupp på över 4 700 högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ned. I djurförsök har vissa PFAS-ämnen visat sig kunna ge allt i från leverskador och försämrat immunsystem till cancer och försämrad reproduktion.

I samband med idrottsevenemang har professionella vallare som andats in stora mängder ånga från vallningen drabbats av så kallad fluorfeber, med symtom som liknar allvarlig influensa. Hur man påverkas på lång sikt av att andas in PFAS är inte tillräckligt utrett, men man vet att professionella vallare löper högre risk att få skador på levern.

Den som däremot bara vallar sina skidor någon gång ibland löper förmodligen ingen större risk att få hälsoproblem. De stora problemen med PFAS är främst utsläppen i naturen. PFAS från valla släpps ut både under produktionen av vallan, vid slipning och vallning av skidorna och vid själva skidåkningen.

Miljövänligare skidvalla

Anledningen till att både glid- och fästvalla ofta innehåller PFAS är att ämnena ger bra glid och stöter bort smuts. Men som tur är finns det mer miljövänliga alternativ.

Fråga efter PFAS-fri valla! Välj bort vallor där det står fluor, högfluor, lågfluor eller liknande. Köp istället så kallad fluorfri valla, till exempel hydrokarbon.  

Du kan också slipa skidorna med en stålsickel och slippa valla helt. 

Är det fluor i vallan?

Namnet fluorfri är egentligen lite missvisande. En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS är framtagna av människan och består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark, det är därför alla PFAS är så extremt svårnedbrytbara. Namnet ska alltså inte förväxlas med fluor i till exempel tandkräm

Trevlig skidåkning!

Vill du veta mer om PFAS? Läs mer här!

Vill du också ha en giftfri vardag? Bli medlem!

Vi slåss mot miljögifterna omkring oss. Hjälp till för 24 kr /mån