Fixa en fräsch vårgarderob helt utan nya kläder

Vi tipsar om hur du ändå kan fixa en helt ny vårgarderob, helt utan nya kläder och utan att kanske ens gå utanför dörren.

Ett av de absolut lättaste sätten att skaffa sig en hållbar garderob är att se till de plagg du har används, av dig eller andra. 80 procent av plaggets miljöpåverkan uppkommer under produktionen, så låt inte dina kläder ligga oanvända utan aktivera din garderob.

Fräsch garderob i tre steg

Börja med att rensa i klädhögarna
Ta ut allt ur garderob, lådor och förråd. Blir det övermäktigt att ta allt på en gång så ta det i omgångar. Gör olika högar för olika ändamål Ska kläderna sparas, säljas, skänkas, bytas, lånas ut, sys om eller lagas? Gå inte för fort fram, utan gör en osäker-hög för plagg som du inte använder mycket men som du inte känner dig redo att göra dig av med. Men den högen får du inte trycka in i garderoben! Finns det kläder som du känner dig osäker på om du gillar eller inte, låt dom gå med i en garderobsutmaning, eller fundera på att starta en lånegarderob på jobbet eller i en Facebookgrupp med andra. Festplagg används ju oftast inte jättemycket men kan användas mer, låt andra få glädjen av dem genom en lånegarderob.

Är din spara-hög full med plagg du inte använt på ett tag? Vad hård mot dig själv. Låt även de kläderna ingå i en garderobsutmaning. Det är bättre att ge bort dem eller sälja än att låta oanvända kläder ligga kvar i garderoben.

Vårda
Det som ska sparas kan du stryka, vika i ordning och lägga in i garderoben eller häng upp på galgar. Ta hand om dina favoritplagg och se till att dom håller länge. Ställ i ordning en vädringsgarderob i fönstret, på balkongen eller uteplatsen. Att vädra sina plagg är ett bra alternativ till att tvätta dom. Putsa skorna och noppa tröjor och koftor.

Laga
Lär dig sy i en knapp, laga ett hål på jeansen och göra ett par shorts av långbyxor. Har du plagg som du vill sy om, men känner dig osäker på hur? Ta hjälp av en skräddare eller sömmerska. På sajten www.fixagrejen.nu finns ännu fler tips på hur man tar tillvara på sina kläder.

När du rensat klart

Gör en garderobsutmaning
En garderobsutmaning är ett utmärkt sätt att fixa din osäker-hög. Välj ut tio plagg att ha i tio dagar och kombinera på nya sätt. Det fungerar strålande även om du jobbar hemma. Nu kommer du upptäcka om du verkligen gillar dina plagg eller om du ska lämna dem vidare till någon annan. Inspirera gärna andra och berätta om din utmaning på Instagram. Tagga dina inlägg med #tioplaggtiodagar och #garderobsutmaning.

Byt kläder utan närkontakt med vandrande kassar
Du kan fortfarande byta kläder med dina grannar utan en klädbytardag genom att starta en vandrande klädkasse. En vandrande klädkasse fungerar riktigt bra till barnkläder men är också ett bra sätt för vuxna att byta kläder. Ange en storlek för varje kasse, fyll den med några plagg och låt de sedan vandra mellan grannarna som får ta och lämna plagg i kassen

Bestäm ordningen för hur kassarna ska vandra genom att till exempel sätta upp lappar i porten, eller skapa/använd en Facebookgrupp för huset eller föreningen. Ha en regel om att man inte får lämna mer än man tar om kassen är full. Låt någon vara ansvarig för kassen som kan rensa ut den på kläder som ingen tagit på länge.

Gör ett eget lappsystem
Myrorna och Beteendelabbet har tagit fram smarta märkningslappar för när plaggen i garderoben senast användes. Tanken är få folk att inse hur lite kläderna används: sju av tio svenskar använder bara hälften, eller mindre, av kläderna i sin garderob. Med lappar som berättar när plagget senast användes eller hur många gånger är det lättare att avgöra om plagget ska få ligga kvar i garderoben. Du kan göra egna lappar till din nyrensade garderob.

Blev det för tomt i garderoben för din smak?
Fundera först noga igenom vad som saknas för att undvika onödiga spontanköp. Upptäck sedan dina närmsta secondhandbutiker. Många secondhandbutiker har börjat med e-handel. Gå igenom appar och sajter som säljer plagg att återälska och lär dig att lägga in stående sökningar på begagnatsajter.

Gå med i Handla Miljövänligt-nätverket

Var med och påverka politiker, producenter och butiker!