7 energitrender som får oss att tro på en ljus framtid

Glaciärerna smälter, havsnivån stiger, världens skogar brinner, nyheter om torka och översvämningar avlöser varandra i media. Många har kanske svårt att hålla hoppet vid liv. Men det finns ljus i mörkret. Här listar vi sju energitrender som visar att fossila bränslen tappar mark. 

1. Solel ökar rekordartat 

Solenergin växer så det knakar. Under 2019 installerades mer än 117 gigawatt ny solenergi runt om i världen och året innan det installerades cirka 102 GW.1 USA och Kina är de länder som har installerat allra mest solenergi, enligt SolarPower Europe. Båda länderna näst intill dubblerade mängden solkraft förra året jämfört med året innan. Globalt fanns 2018 en sammanlagd kapacitet på 510 GW installerad solenergi, tillskillnad från år 2010 då det endast fanns 50 GW. 

2. Solcellsparkerna blir större och större 

Av världens tio största solcellsanläggningar ligger sex i Kina och fyra i Indien. Den största anläggningen, Golmud Desert Solar Park, är på hela 4 500 MW.2 Näst störst är Bahdla Industrial Solar Park i Indien med 2 200 MW. 

3. Kolet minskar i Indien 

Förnybar energiproduktion stod för mer än två tredjedelar av all ny kraftproduktion i Indien 2019/20. Antalet nya kolkraftverk minskar också kraftigt, med 80 procent sedan 2015/16. Det byggs fortfarande ny fossil produktion i Indien, och gamla kraftverk drivs fortfarande, men de allt lägre priserna på förnybart gör investeringar i kolkraft allt mindre intressanta.3 

4. Planer på kärnkraft i Sydafrika stoppade 

Sydafrikas omtvistade planer på att bygga två nya kärnkraftverk stoppades efter att landets högsta domstol slog fast att avtalet med Ryssland, och det statligt ägda kärnkraftsföretaget Rosatom, var olagligt och därför ska upphävas. Planerna har motarbetas av miljögrupper och förespråkare för ren energi. 

5.  Sydkorea stänger 28 kolkraftverk 

Sydkorea stänger 28 gamla kolkraftverk för gott och sätter ett tak på 80 procent av kapaciteten för de kvarvarande.4. Kolkraftverken har anklagats för att ligga bakom den dåliga luftkvaliteten i Sydkorea och landets president, Moon Jae In, gick till val på löften om att stänga ner de gamla kraftverken till förmån för satsningar på förnybar energi. I dagsläget har Sydkorea sammanlagt 60 kolkraftverk som står för cirka 40 procent av landets energiförsörjning.  

6. Utsläppen från kolkraften växer inte längre. 

Data från det internationella energiorganet IEA visar att koldioxidutsläppen från kolkraften i världen har slutat att öka, även om den installerade kapaciteten har ökat.5 Förklaringen är att kolkraftverken bara körs när de behövs och är lönsamma, vilket numera bara är ungefär hälften av årets timmar, resten av tiden står de stilla. Detta bidrar till att kolkraftens lönsamhet minskat kraftigt över hela världen. Kolkraftverk har allt mer kommit att bli strandade tillgångar som ingen vågar investera i längre. 

7. Solenergi blir allt billigare 

Nu kan sol- och vindenergi på allvar konkurrera med fossila bränslen på energimarknaden, även utan subventioner. 83 procent av alla nya solelinstallationer i världen 2020 kan konkurrera prismässigt med fossila kraftverk.6 Nu ligger kostnaderna i de billigaste och mest solsäkra länderna på kring 40 öre per kWh, mindre än hälften av kostnaderna för kolel. I Indien har kostnaderna för solel fallit med 80 procent sedan 2010. 

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll