Bygg din egen havstulpanvarnare

För att få reda på när havstulpanerna sätter sig fast och tvätta båten vid rätt tillfälle kan du bygga din egen havstulpanvarnare. Det räcker egentligen med en glatt plastskiva som du hänger horisontellt cirka en meter från ytan.

Havstulpanen (Balanus improvisus) är ett kräftdjur som orsakar stora bekymmer när de sätter sig fast på båtbottnar. Påväxten ökar friktionen mellan båt och vatten vilket ökar bränsleförbrukningen med ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen som följd. 

Ett enkelt sätt att slippa problemen som orsakas av havstulpan är att rengöra båten precis när havstulpanerna har satt sig fast. Om båten rengörs inom två veckor efter settling (fastsättning) är havstulpanerna små, mjuka och lätta att tvätta bort. Andra metoder för att bli av med havstulpanlarver är torrsättning eller att lägga båten i sötvatten några dagar. Läs mer om giftfria metoder på www.båtmiljö.se

Så gör du en havstulpanvarnare av en isskrapa 

  1. Borra ett hål i varje hörn på plattan, ca 1 cm från kanten. När du är klar ska du ha fyra hål.
  2. Klipp av ca 4 meter lina och dela den sedan i två lika långa bitar.
  3. Trä den första linan genom de två hålen på enda sidan av plattan, upprepa detta med den andra linan för den andra sidan av plattan. 

Du ska nu ha fyra lika långa lösa ändar. 

  1. Knyt ihop alla fyra ändar på linorna så att det blir en knop och så att plattan kan hänga horisontellt.
  2. Klart! Häng ut din havstulpanvarnare på cirka 1 meters djup i närheten av din båt. Ibland kan det behövas en tyngd för att plattan inte ska flyta vid ytan. 

Det går också bra att använda andra släta plattor – till exempel en CD-skiva, tallrik eller ett blomfat. Det är bra om plattan är mörk eftersom havstulpaner hellre sätter sig fast på mörka ytor. Snöret kan också knytas runt plattan som ett paket. 

fK5m6N4iKmo poster image

Läs av havstulpanvarnaren, tvätta båten och varna andra: 

  1. Ta upp, titta och känn på din platta regelbundet. Känns plattan knottrig? Då är det havstulpan.
  2. Havstulpanerna är under 1 mm precis när de satt sig fast. Då kan de vara svåra att se. Om man känner med fingertoppen på de små havstulpanerna känns de lite spetsiga, pyramidformade och hårda. Använd ett förstoringsglas, det underlättar identifieringen.
  3. Från det att havstulpanerna satt sig fast har du 2-3 veckor på dig att tvätta bort dem från din båt. Varna gärna andra i din båtklubb, vid din brygga eller i din vik. Sätt upp en lapp eller skicka ett meddelande - glöm inte att ange datum. 

När du rengör båten är det också bra att rengöra plattan. Använd en borste eller svamp. Nu kan du se om det kommer nya havstulpaner. Vissa säsonger sätter sig havstulpanerna i 2–3 omgångar. Om det kommer en omgång havstulpaner till, upprepa proceduren och rengör igen. 

Du kan också kolla andras observationer på båtmiljö.se dit båtklubbar och havstulpanobservatörer rapporterar in varje vecka. 

Pojke, klippor, skärgård, hav, havet, havsklippor, sommar, bad,

Stöd våra hotade vatten!

Hav och sjöar är livsviktiga för vår överlevnad. Bidra till vårt arbete för en tuffare miljöpolitik och skydd av känsliga arter, kuster och havsområden.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll