Guide: Skriv en insändare för blomrika vägkanter

Vill du att din kommun ska anpassa skötseln av vägkanter för att gynna ängsblommor och den biologiska mångfalden? Då kan det vara en bra idé att skriva en insändare i den lokala tidningen!

En insändare kan vara ett jättebra sätt att få kommunen att uppmärksamma blomrika vägkanter och även för att sätta lite eld i baken på kommunen. Det kan även engagera andra medborgare i frågan.

Guide – så skriver du en insändare

Här hittar du samlade tips på hur du skriver en insändare och längre ner en mall att använda när du skriver din insändare.

Håll dig till ett ämne. Var så tydlig och specifik du kan. Skriv på ett konstruktivt och uppmuntrande sätt med en vänlig ton.

  • Rubrik – Kort och slagkraftig. Den ska väcka intresse och vara lockande.
  • Inledning – Tala direkt om vad du tycker och vad du vill ska hända.
  • Argument – Motivera det du vill ska hända och varför det är viktigt. Försök balansera personligt och sakligt. Använd fakta, exempel eller egna erfarenheter.
  • Motargument (valfritt) – Visa att du förstår andra åsikter, men förklara varför du ändå tycker som du gör.
  • Avslutning med uppmaning – Sammanfatta och säg vad du vill ska göras. Du kan även be om ett svar, en replik från till exempel kommunen.   

Mall till en insändare för blomrika vägkanter

Nedan hittar du en mall att utgå ifrån eller inspireras av när du skriver din insändare. Anpassa till lokala förutsättningar och vad just du vill föra fram. Lägg gärna till egna observationer och åsikter.

Mall och inspiration

Ladda ner denna bild och använd i din insändare.

Rubrikförslag:

Låt vägkanterna blomma – ge plats åt biologisk mångfald

Skapa blomrika vägkanter för att gynna biologisk mångfald

Ge plats åt biologisk mångfald – låt vägkanterna blomma

Vägkanterna kan rädda det som fortfarande finns kvar

Text:

Vi befinner oss mitt i en naturkris med flera hot mot vår biologiska mångfald. Ängsmarker som förr var fulla av blommande växter, bin, fjärilar och fåglar, har nästan försvunnit helt. Men det finns fortfarande hopp och en lösning finns närmare än man tror: längs våra vägar.

Jag vill uppmana [KOMMUN] att se över skötseln av sina vägkanter. Enligt Naturskyddsföreningen och deras projekt Världens längsta blomsteräng kan dessa ytor förvandlas till värdefulla miljöer för pollinatörer och andra hotade arter. Det är konkret och vetenskapligt förankrad naturvård som med ganska små medel kan göra stor skillnad.

Genom att slå vägkanterna sent, efter blomning och frösättning, och ta bort växtmaterialet kan artrikedomen öka. Invasiva arter som blomsterlupin och kanadensiskt gullris bör tas bort i tid. Med en genomtänkt skötselplan, utbildad personal och samarbete med lokala naturskyddsföreningar kan vi göra stor skillnad.

På flera håll i landet arbetar redan flertalet kommuner påbörjat sitt arbete med blomrika vägkanter och deltar i kommunutmaningen – Sveriges längsta blomsteräng.

Jag hoppas att [KOMMUN] vill ansluta och bidra till ett blomstrande nätverk längs landets vägar. För naturens skull, men också för oss människor.

Det är dags att vi ger naturen utrymme även i vår vardag. Vi har ett val: antingen låter vi mångfalden tyna bort, eller så låter vi den blomma.

Nu kör vi!

[NAMN]

(om du vill så tag kontakt med din lokala krets och fråga om ordföranden i kretsen kan stå under på insändaren med sitt namn och kretsens namn – det kan öka chansen att få insändaren publicerad, men det går också att signera som privatperson)

Registrera en vägkant

Vill du göra en annan konkret insats för biologisk mångfald kan du själv ta hand om skötseln av en vägkant genom att till exempel ta bort invasiva arter som blomsterlupin eller se till att klippningen av vägkanten senareläggs.

Vit logotyp med texten Världens längsta blomsteräng

Vill du se fler blommande vägkanter?

Var med och förvandla en vanlig vägkant till ett blomparadis. Börja med att registrera en vägkant. Varje meter räknas.

Registrera här
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll