Med stöd av Postkodlotteriet

Var med och skapa världens längsta blomsteräng

I takt med att slåtterängar och naturbetesmarker minskat kraftigt i Sverige har både ängsväxter och pollinatörer så som bin, humlor och fjärilar blivit allt färre. Nu är det dags att ta till vara på en ofta bortglömd yta, nämligen landets alla vägrenar.

Påbörjad vägkant
Blomrik vägkant
StartMål
392 km
318st
Antal blomrika vägkanter
392km
Total längd
608km
Kvar till målet

Så går det till

I projektet Världens längsta blomsteräng ska vägkanter till cykelbanor och bilvägar bli till paradis för biologisk mångfald. Tillsammans bildar Sveriges vägkanter en 600 000 kilometer lång sträcka. Målet är att minst 1 000 kilometer av dem ska bli blomrika.

Vi fokuserar på kanter längs mindre vägar som tillsammans kommer att bilda ett blomnätverk som utvecklar och bevarar den biologiska mångfalden. Vi kartlägger blomrika vägkanter, rensar bort invasiva arter, väntar med att slå vägkanterna tills efter blomning och tar bort gräsklippet efteråt.

Arbetet sker i hela landet – tillsammans  med privatpersoner, vägföreningar, kommuner och våra medlemmar.

Kom igång

Här hittar du guider, tips och information för att komma igång och bidra till Världens längsta blomsteräng.

blåklocka, äng, morgonsol, blomsteräng, hage, sommar, Småland

Varför behövs det blomsterängar?

I takt med att slåtterängar och naturbetesmarker minskat har humlor, fjärilar och ängsväxter blivit allt färre.

Vägskylt, enskild väg.

Vem sköter vägkanterna?

Tips och verktyg du behöver för att ta kontakt med rätt instans eller person för vägkanten du jobbar med.

Blommor, vägkant, blomrik, äng, bilväg, biologisk mångfald, väggren, trafik

Hur skapar man en blomrik vägkant?

En guide för dig som vill göra en helt vanlig vägkant till ett paradis för bin och andra pollinatörer!

Lush, Fresh, Agriculture, Traditional, Copy space, lie, lia, slåtter, gummistövlar, äng, avslaget gräs, gräs, ängens dag, slå gräs, hö,

Slåtter och uppsamling – så klipper du vägkanter 

Här guidar vi dig i hur man anpassar skötsel och slåtter för att skapa blomrika områden. 

Världens längsta blomsteräng – om projektet, del 1

Nu är det dags att ta till vara på en ofta bortglömd yta, nämligen landets alla vägrenar. Se Ebba Werner, aktiv i Naturskyddsföreningen berätta mer.

16 feb, 2023

Så klipper du vägkanter

Vi rekommenderar att klippa vägkanter en eller två gånger per år och samla upp det kvarliggande växtmaterialet för att magra ut marken. I den här filmen berättar vi mer om klippning av vägkanter.

12 apr, 2024
Ett bi på en blomma vid en vägkant.

Nytt stöd: Blomrika vägkanter i Sveriges kommuner

Vi har tagit fram ett helt nytt stöd för att främja blomrika vägkanter i Sveriges kommuner. Ta del av vår checklista, årshjul, statistik och annat material som kan användas som stöd i kommunens arbete med vägkanter.    

En vägkant med en skylt med "världens längsta blomsteräng".

kom igång

Startpaket för att komma igång

Ladda ner vårt startpaket med allt du behöver för att komma igång med din vägkant. I startpaketet ingår bland annat en vägledning för inventering och skötsel av blomrika vägkanter, inventeringsprotokoll, mall för skötselplan och en artlista för hela Sverige.

Minst 1 000 kilometer ängsmark ska skapas

I Sverige har vi hela 600 000 kilometer vägkanter, av de vill vi göra minst 1000 kilometer till blomsteräng och på så sätt kvala in i Guinness rekordbok med världens längsta blomsteräng.

Bilden visar en kurvig landsväg omgiven av grönska och vilda blommor. Vägen har en slät asfaltyta med vita streckade linjer som markerar vägkanten. På förgrunden till höger i bilden syns en kant beväxt med blå och lila blommor samt gula blomster, vilket ger en färgglad kontrast mot den mörka asfalten. Bakgrunden är suddig, men man kan urskilja mer grönska och en fortsättning av vägen som slingrar sig in i landskapet. Det verkar vara en solig dag med gott om dagsljus som lyser upp scenen.

Webbinarier om blomrika vägkanter

Vill du lära dig mer om hur du skapar blomrika vägkanter? Här har vi samlat både kommande och inspelade webbinarier och föreläsningar på temat blomrika vägkanter och hur man sköter om dem.

Växter, Ängsblommor, Rödklöver, Klöver, Blomma, Blommor

Samlat material

Här hittar du samlat material som kan användas oavsett om du hittat hit som privatperson, tillhör en av Naturskyddsföreningens kretsar eller arbetar på en kommun.

Närbild på fröer.

Så samlar du vilda fröer

Att samla in och så fröer från vilda, lokala växter gynnar den biologiska mångfalden. Ta del av vårt helt nya material om vilda fröer – guider, rekommendationer och tips.

Lokala events, föreläsningar och möten om biologisk mångfald:

Kontakta oss

Behöver du hjälp, råd eller tips? Mejla oss gärna på blomsterangar@naturskyddsforeningen.se