Innehåller svenskodlad grönkål bekämpningsmedel?
Naturskyddsföreningens stickprov visar att bekämpningsmedel är vanligt i konventionellt odlad grönkål i Sverige. Hela 75 procent av den o-ekologiska grönkålen som analyserades innehöll bekämpningsmedel, medan ekologisk grönkål var helt fri från bekämpningsmedel.
Gräddstuvad grönkål, grönkålssallad, grönkålschips, halländsk grönkål, grönkålspaj. Listan på goda recept med grönkål i är lång, och särskilt populär är grönkålen i juletider. Inför julen 2025 har Naturskyddsföreningen därför tagit stickprov på svenskodlad grönkål som säljs i svenska livsmedelsbutiker för att undersöka om den innehåller bekämpningsmedel.
Resultatet visar att 75 procent (tre av fyra) av den konventionellt odlade grönkålen innehöll bekämpningsmedel. I ett fall hittades rester av tre olika bekämpningsmedel i samma grönkål.
Den ekologiskt odlade grönkålen var däremot helt fri från bekämpningsmedel.
Vad är skillnaden mellan ekologisk och o-ekologisk odling?
Vid o-ekologisk odling, så kallad konventionell odling, används ofta kemiska bekämpningsmedel för att skydda grödor mot svampangrepp, insekter och ogräs.
Bekämpningsmedlen är alltså designade för att skada eller döda det man inte vill ha i sin odling (ogräs, svamp, insekter), men tyvärr är dessa ämnen inte helt specifika utan skadar även annat liv i och kring odlingen. Dessutom följer ämnena med grödorna och vi konsumenter får alltså i oss bekämpningsmedel via maten vi äter.
Vid ekologisk odling används varken naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället används andra metoder för att hejda skadegörare och ge jorden näring. Fördelarna är bland annat att fler vilda djur och växter överlever och att giftiga kemikalier inte sprids. Ekologiska odlingar har därmed en större biologisk mångfald med både fler pollinatörer och daggmaskar.

Spirotetramat
Fluopikolid
Azadiraktin
Koncentrationerna av de olika bekämpningsmedlen som hittades var under gällande gränsvärden. Gränsvärdena tar dock inte hänsyn till att människor och djur utsätts för en mix av bekämpningsmedel från olika källor. Risken är att kemikalierna samverkar och ger en starkare effekt, en så kallad kombinationseffekt, eller cocktaileffekt.
Hur gjordes granskningen av grönkålen?
Svenskodlad grönkål köptes in från ICA, Coop och Willys hösten 2025, fyra konventionellt odlade och tre ekologiskt odlade.
Proverna skickades till analysföretaget Eurofins i Lidköping för att undersöka förekomsten av bekämpningsmedel.
