PFAS i vin – allt du behöver veta
Naturskyddsföreningens granskning visar att europeiska viner innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA. I Systembolagets mest sålda rödvin är halterna tusen gånger högre än i vanligt kranvatten. Vad innebär det för dig som vinkonsument? Hur farligt är TFA? Vilket vin ska du välja?
Vad är PFAS och TFA?
PFAS är ett samlingsnamn för omkring 15 000 ämnen med liknande egenskaper. De är syntetiskt framställda och kallas för evighetskemikalier eftersom de aldrig bryts ner i naturen. 2024 visade vi att nio av tio svenska hushåll har PFAS i sitt dricksvatten.
TFA (trifluorättiksyra), som vi hittade i alla granskade viner, är en kortkedjad variant av PFAS. TFA bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön – från luften till regnvatten och grundvatten, och vidare till vår mat och dryck. TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Det saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA, men Nederländerna har infört ett riktvärde för dricksvatten. Sverige saknar riktvärden för TFA i såväl dricksvatten som andra livsmedel.
Hur farligt är PFAS i vin?
Det saknas forskning om hur PFAS-ämnet TFA påverkar människor. Vi vet inte heller hur halterna i vin påverkar oss i Sverige, eftersom de flesta här inte dricker vin varje dag. Men vi vet att TFA aldrig bryts ner i miljön och att ämnet hittas i vårt blod i allt högre halter. TFA är klassat som skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Troligtvis kommer fler effekter att upptäckas ju mer ämnet undersöks.
Vilka viner ska jag köpa för att slippa PFAS?
Det är svårt att säga. PFAS-ämnet TFA finns i höga halter hos i princip alla viner som vi testat, i både röda och vita. Vi drar slutsatsen att problemet är utbrett i Europa och därmed även i resten av världen. Det är därför väldigt svårt att hitta nyproducerat vin utan TFA. I alla granskade europeiska viner är halterna höga av PFAS men variationen är stor, troligtvis beroende på hur förorenat området är där druvorna odlats.
Naturskyddsföreningen rekommenderar ekologiska viner eftersom de inte besprutas med PFAS- eller andra bekämpningsmedel, men de kan ändå få i sig PFAS via bevattning.
Har viner utanför Europa samma höga halt av PFAS?
Det går inte att säga utan att analysera viner från andra områden, men antagligen innehåller alla viner PFAS-ämnet TFA. TFA finns i grund- och ytvatten över hela jorden i dag.
Innehåller ekologiska viner mindre PFAS?
Enligt den här granskningen av ett fåtal ekoviner så innehåller även de höga halter PFAS. Det beror troligtvis på att PFAS-ämnet TFA finns i grundvattnet där de odlas. En annan studie har visat lägre PFAS-nivåer i ekoviner.
Druvor till ekoviner får inte besprutas med bekämpningsmedel, som kan innehålla PFAS. Genom att välja ekoviner så minskar du risken för mer spridning av PFAS och du slipper även att få i dig andra bekämpningsmedel. I vår studie såg vi stora skillnader mellan eko- och icke-ekoviner vad gäller andra slags bekämpningsmedel, så det talar starkt för att köpa ekologiskt.
Är det mindre PFAS i öl och sprit än i vin?
De få studier som vi sett visar lägre halter PFAS i öl än vin.
Har ni testat bag-in-box? Påverkar förpackningen hur mycket PFAS som är i vinet?
Vi har testat 48 stycken röda, vita, rosé- och mousserande viner på flaska och en i tetra, men inget bag-in-box-vin. Vi bedömer att det är själva produktionen som är den största källan till de höga halterna TFA, genom bevattning och bekämpningsmedel. Förpackningen spelar sannolikt ingen roll alls.
Finns det mindre PFAS i gamla viner?
Du kan kanske undvika PFAS i vin om du enbart dricker årgångsviner med flera decennier på nacken, eftersom vattnet då var renare. I vår granskning innehöll äldre viner från före år 1988 inte PFAS-ämnet TFA överhuvudtaget. Det sker en dramatisk ökning från år 2020 och framåt.
Varför har mängden PFAS ökat så mycket de senaste åren?
De två största källorna till TFA är PFAS-bekämpningsmedel och den nya sorten PFAS-köldmedier som används i luftkonditionering, värmepumpar, kylar och frysar. Användningen av köldmedier har ökat markant, och därmed även halterna TFA i naturen, vattnet och livsmedlen.
Eftersom PFAS-ämnen inte bryts ned så ökar mängden hela tiden. Den enda lösningen är att politikerna förbjuder alla PFAS-ämnen så snart som möjligt.