Regeringen måste investera i att göra skogsbruket både hållbart och lönsamt

Om skogsutredningens förslag blir verklighet finns det risk för haveri för den svenska skogspolitiken, med ökade konflikter och snabbare avverkning av skyddsvärda skogar som följd. Nu måste regeringen ta ett helhetsgrepp om skogspolitiken, skriver Beatrice Rindevall, Naturskyddsföreningen i Göteborgs-Posten.

Det krävs bättre kunskap om skogar med höga miljövärden, starkare tillsyn, ett mer naturnära skogsbruk och inte minst ett ökat skydd av värdefulla skogar. Men den aktuella skogsutredningen, ”Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk”, riskerar att leda utvecklingen i helt fel riktning.

Sverige når inte miljömålet för levande skogar och utvecklingen pekar åt fel håll, vilket både regeringen och expertmyndigheter själva har konstaterat. Orsaken är bland annat det intensiva skogsbruket med kalhyggen, i kombination med att myndigheterna saknar förutsättningar att se till att den biologiska mångfalden i skogen säkerställs.

Saknas kunskap

Enligt statistik som Naturskyddsföreningen tagit fram från Domstolsverket får Skogsstyrelsen rätt i enbart ett av fyra (23 procent) fall där tillsynsbeslut överklagats till mark- och miljödomstolen. I majoriteten av fallen ändrar alltså domstolen Skogsstyrelsens beslut, så att mer hänsyn till miljön måste tas vid avverkningar, eller så upphävs beslutet, och ärendet skickas tillbaka till Skogsstyrelsen eftersom det saknas grundläggande kunskap om skogens miljövärden.

Siffran visar med all tydlighet att tillsynen av skogsbruket inte fungerar som den ska. I brist på fungerande tillsyn nödgas miljöorganisationer att se till att lagarna efterlevs och att skyddsvärda skogar inte avverkas. Att avverkningsärenden hamnar i domstol är inte ett önskvärt tillstånd för någon, men en direkt konsekvens av att systemet inte fungerar.

Det är alltså inte miljöorganisationerna som ändrar eller stoppar avverkningarna, utan det är domstolarna och Skogsstyrelsen som gör det, efter det att organisationerna överklagat beslut som strider mot lagen.

Många av förslagen är inte heller förenliga med EU:s regler om skydd av natur och biologisk mångfald, och Naturskyddsföreningen är därför kritisk i det remissvar som lämnas in i veckan

Den aktuella skogsutredningen var tänkt att förbättra situationen. I stället riskerar utredningen att försvaga ett redan svagt system, vilket kan förvärra motsättningarna och öka konfliktnivån kring skogen. Förslagen kan också få allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden och för Sveriges trovärdighet internationellt. Många av förslagen är inte heller förenliga med EU:s regler om skydd av natur och biologisk mångfald, och Naturskyddsföreningen är därför kritisk i det remissvar som lämnades in i veckan.

Förslagen skulle få långtgående och problematiska konsekvenser:

För markägarna innebär förslagen att de under straffansvar får hela ansvaret för att avgöra hur höga miljövärdena är i skogen och därmed om en avverkning träffas av miljöbalkens bestämmelser.

För Skogsstyrelsen kommer förslaget om att skogen ska få avverkas tio dagar efter en avverkningsanmälan, i stället för sex veckor som i dag, leda till ännu sämre möjligheter att se till att lagen följs. I dag hinner myndigheten granska och fatta beslut om miljöhänsyn för mindre än en (1) procent av avverkningarna.

För skogen kommer förslagen att innebära en ökad risk att höga naturvärden och livsmiljöer för fridlysta arter förstörs.

För Sveriges del skulle förslagen innebära att det finns en ökad risk att Sverige bryter mot EU:s regler om skydd för den biologiska mångfalden. Det måste ses i ljuset av att det redan i dag kan ifrågasättas om svenskt skogsbruk är hållbart enligt förnybarhetsdirektivet. Om svenskt skogsbruk inte lever upp till kraven i förnybarhetsdirektivet kommer kostnaderna öka för den svenska energisektorn. Det kommer att försämra vår konkurrenskraft.

Nu måste regeringen ta ett helhetsgrepp om skogspolitiken där ett fungerande system för tillsyn är en grundförutsättning.

Regeringen behöver:

– Se till att staten tar ansvar för heltäckande kunskap om skogar med höga miljövärden, vilket är en förutsättning för att myndigheterna ska kunna arbeta förutsebart och effektivt med tillsyn av skogsbruket och med skydd av skog.

– Skjuta till mer resurser till det stora behovet av skydd av skog, vilket ökar markägares förutsättningar att driva ett hållbart och lönsamt skogsbruk.

– Skapa incitament för ett naturnära skogsbruk

Skogsbruket ska enligt lag vila på två jämställda mål – miljömålet och produktionsmålet. En skogspolitik som förenar brukande med levande natur är möjlig, men då måste miljömålet ges den tyngd som lagen kräver. Regeringen står nu inför ett vägval – genomföra utredarens förslag med stor risk för att konfliktnivåerna ökar ytterligare, eller ta nya tag och leverera verkliga lösningar på problemen i skogen.

ANNONS

Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen

mossa, skog, stam, gammal skog, död ved, övervuxen, trädstam, grön, grönt,

Hjälp oss skydda skogen!

Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll