Vanliga frågor om båtbottenfärger

Vad är det egentligen som stämmer när det snackas metoder för att göra rent båtbotten? Finns det riktigt bra alternativ till bottenfärg som innehåller koppar och annat gift? Våra experter bemöter vanliga påståenden från skeptiska båtägare.

1. Min båtfärg är godkänd av Kemikalieinspektionen, då kan man räkna med att den är ofarlig. 

Nej, tyvärr betyder det precis det motsatta - att färgen ÄR giftig. En helt giftfri färg behöver  inget godkännande från Kemikalieinspektionen.

2. Jag har inte tid att tvätta båten så ofta. 

Hur ofta man måste hålla efter påväxt på båten beror på var båten ligger. På ostkusten räcker det att tvätta båten 2-3 gånger per år. 

Ta hjälp av www.havstulpan.se så får du ett kostnadsfritt SMS när havstulpanerna sätter sig fast i det område där du har båten. På västkusten behöver båten tvättas mer regelbundet – ungefär var tredje till var femte vecka. 

3. Jag använder västkustfärg fast jag har båten i Östersjön – det växer supermycket havstulpaner på min båt. 

Det är bara en art havstulpaner och ett fåtal algarter som växer på båtbottnar i Östersjön och för att hålla dem borta räcker det med koppar. Östersjön är också ett känsligt havsekosystem med få arter, vilket gör att det är extra sårbart för gifter. Så allra bäst är att välja ett giftfritt alternativ. 

Din hemmahamn avgör vilken färg som får användas. I sjöar och i Bottniska viken behövs inga gifter eftersom det inte finns några havstulpaner där alls. Och faktiskt är det olagligt att använda giftfärg i både sötvatten och bottniska viken (norr om Örskär). Läs gärna mer om reglerna för bottenfärg här. 

4. Tack för tipset, men det finns inga borsttvättar nära mig. 

De flesta borsttvättar finns i Östersjön kring Stockholms skärgård, men att lyfta båten är möjligt i hela landet om man frågar. Alla borsttvättar med koordinater finns på Båtmiljö.se

Om man inte vill tvätta båten själv kan man använda sig av en borsttvätt eller vända sig till ett varv, en båtklubb eller marina som kan lyfta och högtryckstvätta båten. 

5. Min båt ligger i Vänern men ibland beger jag mig till västkusten, därför behöver jag västkustfärg.

Det är hemmahamnen som avgör vilken färg som får användas. I sjöar och i Bottniska viken behövs inga gifter eftersom det inte finns några havstulpaner där alls. 

De få andra arter som kan sätta sig fast på båtar i dessa vatten, till exempel mossdjur, ger inte stort motstånd i vattnet. När du kör tillbaka båten från hav till sötvatten kommer de marina djur som satt sig fast att dö. 

6. Att lägga en plastduk i havet måste ju också vara giftigt. 

De skrovdukar som säljs i Sverige och som Naturskyddsföreningen har tittat närmare på har alla varit producerade av polyolefiner och innehåller inga mjukgörare eller gifter. De är godkända för långvarig kontakt med dricksvatten. 

Men självklart är det viktigt att byta ut sin skrovduk om den börjar gå sönder så att den inte bryts ner till mikroplaster. Källsortera skrovduken som mjukplast, annars lägg den i brännbart. 

7. Det finns ingen färg i Sverige som klarar de förhållanden som gäller på västkusten. Jag köper färg från Norge istället - det fungerar! 

För det första är det olagligt att använda norska färger på båten om den har hemmahamn i svenska vatten. Sverige har valt att begränsa användningen av vissa gifter och till vissa koncentrationer för att värna om vår natur, men även om båtägarna.

Älskar man havet gör man därför klokast i att inte använda giftigare färger än vad som behövs – eller byta till en helt giftfri metod. 

8. Jag tror inte att färgen är så giftig. Det finns ju mycket djur och alger i hamnar där det ligger hundratals båtar med giftfärg. 

Gifter påverkar olika arter olika mycket. När vissa arter försvinner, som tex blåstång och snäckor, så gynnas andra . Sammantaget kan det se ut som att det finns mycket alger och djur i en båthamn, men utan giftfärger hade sannolikt sammansättningen av arter, den biologiska mångfalden, sett annorlunda ut. 

9. Kopparledningar, koppar från reningsverk och kopparjoner från älvarna i Norrland. Det är de stora källorna till koppar i havet. Ingen behöver bry sig om kopparhaltig bottenfärg. 

Det finns många större källor av koppar till havet än båtbottnar. Men en rapport från Kemikalieinspektionen visar att kopparhalten är högre i anslutning till hamnar och marinor. 

Den koppar som lossnar från båtbottnar lossnar också i ett väldigt känsligt ekosystem – grunda vikar – och under en känslig och högproduktiv period – sommaren, vilket påtagligt förvärrar effekterna av dessa utsläpp. 

10. Giftfria metoder fungerar inte på stora båtar. 

Stora båtar erbjuder särskilda utmaningar men det finns metoder som fungerar för båtar över 40 fot – ultraljud och dykare som borstar båten några gånger per säsong. Så gör till exempel Viking Line. Båtar upp till 42 fot går att borsta i borsttvätt. 

5 sätt att slippa bottenmåla 

Varför fortsätter så många att bottenmåla sina båtar när det inte behövs? Det finns flera andra riktigt bra sätt att slippa havstulpaner, alger OCH farliga kemikalier. 

Pojke, klippor, skärgård, hav, havet, havsklippor, sommar, bad,

Stöd våra hotade vatten!

Hav och sjöar är livsviktiga för vår överlevnad. Bidra till vårt arbete för en tuffare miljöpolitik och skydd av känsliga arter, kuster och havsområden.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll