13 punkter som giftbantar förskolan

Bland förskolornas leksaker och myskuddar, finns inte bara goa ungar och engagerad personal, utan också några av våra värsta miljögifter. Men här har du checklistan som giftbantar förskolan!

1. Gallra bland plastleksakerna

Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater, vilket är ett ämne som misstänks kunna störa hormonsystemet. Gallra samtidigt ut leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när du tar i dem. Ännu bättre är det att rensa ut leksaker äldre än 2013, då leksakslagstiftningen skärptes och fler farliga kemikalier blev förbjudna. 

2. Nobba lek-elektronik

Plocka bort gamla mobiler, uttjänta tangentbord och annan elektronik som hamnat i leksakslådan. Prylar som inte är tillverkade för att vara leksaker har inte lika hårda hälsokrav som äkta leksaker och kan därför innehålla mer farliga ämnen. Detta gäller särskilt gammal elektronik. 

3. Lek med leksaker

Väskor, skor och smycken från vuxenvärlden är kul att klä ut sig med, men de är inga leksaker och kan innehålla sådant som är förbjudet i leksaker. Detsamma gäller för konstnärsmaterial och skapande med skräp.

4. Låt barnen gosa giftfritt

Tvätta nyinköpta gosedjur innan de får barnens kärlek. Passa på att tvätta annan nyinköpt textil också.

5. Maxa ekomaten

Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Ekomaten innehåller mindre rester från bekämpningsmedel. 

6. Skrota konserverna

De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) till maten. Vår undersökning visade att åtta av tio förskolor ger barnen mat från konservburkar. BPA-fria konserver eller kartongförpackningar är ett bättre val.

7. Värm utan plast

Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. 

8. Handskas rätt med maten 

Undvik plasthandskar av vinyl. Undersökningar visar att de flesta av dessa handskar innehåller höga halter hormonstörande ämnen som kan överföras till maten och barnen. Om personalen behöver använda handskar är andra material, som till exempel nitril eller polyeten (PE) bättre.

9. Byt blöja utan skumma kemikalier

Kolla om skötbord innehåller PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns. Om personalen använder handskar är tipset att skippa vinyl även här. 

10. Låt barnen slumra sött

Hitta alternativ till sovmadrasser med PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.

11. Skippa gammalt skumgummi

Undersökningar visar att gamla prylar av skumgummi ofta innehåller bromerade flamskyddsmedel. Rensa bort. 

12. Superviktig städning

 Eftersom reningsverken har svårt att ta bort miljögifterna som kommer via avloppet, är det bäst att dammsuga först innan våttorkning. De flesta miljögifterna oskadliggörs när de förbränns. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel för att få bort dammet som virvlat upp.

13. Peppa parfymfritt

Barn bör undvika doftande produkter eftersom det kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst. Doftspray är tabu.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll