Så fixar du vattenkikare och håv

Är du nyfiken på hur det är att vara vattendjur och på livet under ytan? Här hittar du tips på hur du kan göra din egen håv och vattenkikare. 

Gör det själv – så fixar du en håv 

Om du vill utforska livet under ytan är det bra att ha en håv. Det är lätt att göra en egen håv av ett kvastskaft och ett vanligt durkslag som man brukar använda till att skölja sallad eller slå av spagettivattnet i. Surra fast durkslaget ordentligt i ändan av kvastskaftet med silvertejp. Klart! Nu har du din håv och det är bara att börja håva! 

Häll djuren som du fångar i din håv i en diskbalja fylld med lite vatten. Använd helst en vit diskbalja, eftersom djuren syns bäst mot vitt. Var försiktig så att du inte skadar de små vattendjur du hittat. Kom ihåg att hälla tillbaka djuren där du håvade upp dem när du tittat klart! 

Så gör du en vattenkikare 

Vattenytans krusningar och speglingar gör det ofta svårt att se ner under ytan. Men med en vattenkikare försvinner dessa, och du kan lättare se hur det ser ut under ytan. Du kan göra en egen vattenkikare på olika sätt. En enkel vattenkikare gör du genom att trä en plastpåse över en burk eller ett mjölkpaket som du tagit bort botten på. Fäst plastpåsen med en gummisnodd.

Är du händig och har tillgång till verktyg? Då kan du tillverka en mer avancerad vattenkikare av trä med handtag och ”tittfönster”.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll