Snabbkurs i sparsam bilkörning

Ta det lugnt, pumpa däcken och peta i en hög växel. Här är sju tips på hur du minskar dina koldioxidutsläpp, samtidigt som du sparar bränsle och pengar. 

1. Ta det lugnt 

Håll hastighetsgränserna och undvik att köra snabbare än 100 kilometer i timmen. 

2. Växla upp 

Använd så hög växel som möjligt och växla upp tidigt. Det ger lägre bränsleförbrukning. Det bästa är att snabbt komma upp i hastigheten du vill ha och inte dra ut på accelerationsfasen, men tänk på att undvika varvtal över 3 000 per minut. Att hoppa över växlar är ett effektivt sätt att spara bränsle. Dessa växelhopp är de vanligaste: 

2:an ⇒ 4:an 

3:an ⇒ 5:an 

3. Kör mjukt 

Undvik kraftiga inbromsningar, använd gärna motorbroms. 

4. Kör lätt 

Undvik att köra runt med tom takbox eller tungt extragods i bilen. 

5. Ha välpumpade däck 

Med ett däcktryck aningen högre (5-10 procent) än den rekommenderade nivån minskar friktionen mellan vägbana och däck och bränsleförbrukningen sjunker. 

6. Använd motorvärmare 

Använd motorvärmare när det är 0 grader eller lägre. Det räcker att starta motorvärmaren en halvtimme innan du ska åka. Tänk på att dieseldrivna motor- och kupévärmare i regel saknar all form av avgasrening, elektriska motorvärmare är att föredra. 

7. Var sparsam med luftkonditioneringen när det är varmt ute. 

Det kan minska bränsleförbrukningen med över fem procent. 

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll