Ta en guidad tur under ytan!

Vill du se ålgräs, stensnultra eller sjöstjärna? På med cyklop, snorkel och simfötter och ta en tur på någon av Sveriges många snorkelleder!

Runtom i Sverige finns ett gäng anlagda snorkelleder. En snorkelled är en snitslad bana under havsytan där du följer leden – oftast med hjälp av en lina eller ett färgat snöre – mellan olika informationsskyltar. Informationsskyltarna är fästa på botten. Ibland har de även en boj vid ytan så att du ser var skylten finns. Vid själva skylten brukar det finnas ett handtag, så att du kan hålla i dig medan du läser på om livet i havet och vilka arter du kan se på den specifika platsen. Fiffigt nog hänger det dessutom ofta en diskborste vid skylten, så att du kan skrubba av skylten om den blivit grumlig! 

Längden och djupet på lederna varierar. Vissa kräver ett djupare andetag för att komma ner till skylten. En del är grundare, och passar dig som är nybörjare på snorkling.  

De flesta lederna brukar vara ett par hundra meter långa. 

Snorkellederna är oftast gratis och alla får använda sig av dem. 

Tips för din snorkeltur: 

  • Du får ut mest av din undervattenstur om du använder cyklop och snorkel. 
  • Använd gärna även simfötter – då blir det lättare att ta dig fram under vattnet! 
  • Har du ingen egen utrustning kan det finnas att hyra vid snorkellederna. På vissa ställen kan man också låna utrustning gratis. 
  • Tänk på att aldrig simma ensam! Det är roligare och framför allt säkrare att snorkla tillsammans.  

Här finns snorkelleder:  

Saknar du någon led på listan? Mejla oss gärna på lisa.hogstrom@naturskyddsforeningen.se

Det finns även andra spännande men oledade platser för snorkling. Ett exempel är Axmar i Gävleborgs län, där du kan hitta information på webbplatsen om både vrak och arter.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll