7 energinyheter som får oss att hoppas på en ljus framtid

Glaciärerna smälter, havsnivån stiger, samtidigt är grundvattennivåerna rekordlåga. Aldrig har miljölarmen duggat så tätt som nu. Så när USA:s president, Donald Trump, meddelade att han lämnar Parisavtalet, kände kanske många att det är svårt att hålla hoppet vid liv. Men det finns ljus i mörkret. Vi listar sju tecken som visar på att fossila bränslen tappar mark och att en global solrevolution kan stå för dörren.

Världens största flytande solenergipark.

Foto / Illustration:

Sungrow

1. Solel ökar rekordartat

Trots att Trump vill göra kolet hett igen, tyder mycket på att det är solel som är framtidens energikälla. Under 2016 installerades mer än 76 gigawatt solenergi runt om i världen och året innan det installerades cirka 50 GW. USA och Kina är de länder som har installerat allra mest solenergi, enligt SolarPower Europe. Båda länderna näst intill dubblerade mängden solkraft förra året jämfört med året innan. Globalt finns nu en sammanlagd kapacitet på 305 GW installerad solenergi, tillskillnad från år 2010 då det endast fanns 50 GW.

2. Världens största flytande solkraftverk är igång

Nyligen gick företaget Sungrow i Kina ut med att världens största flytande solenergipark nu är färdigställd och ansluten till det lokala kraftnätet. Det flytande kraftverket kan producera 40 megawatt och ligger i Huainan i provinsen Anhui. Samma företag planerar även att bygga ännu ett flytande solkraftverk i området på hela 150 MW.

3. Indien avvisar förslag på nytt kolkraftverk

Nyligen rapporterade en indisk affärstidning om att Indien ställer in planerna på att bygga ett nytt, gigantiskt kolkraftverk för att istället fokusera på förnybar energi. Det var i delstaten Gujarat i Indien som bygget av ett 4 000 megawatt så kallat Ultra Mega Power Project (UMPP), föreslogs. Men enligt Gujarats energiminister Chimanbhai Sapariya, har delstaten redan all energi de behöver och regeringen avvisade därför förslaget. Delstaten har dessutom redan ett UMPP sedan tidigare. Regeringen väljer istället att fokusera på förnybar energi genom att bland annat installera solpaneler på hustak i Gujarat. 

4. Planer på kärnkraft i Sydafrika stoppas

Sydafrikas omtvistade planer på att bygga två nya kärnkraftverk stoppades efter att landets högsta domstol slog fast att avtalet med Ryssland, och det statligt ägda kärnkraftsföretaget Rosatom, var olagligt och därför ska upphävas. Planerna har motarbetas av miljögrupper och ren energiförespråkare.

Läs mer om hur vår samarbetsorganisation Earth Life vann klimatmålet i Sydafrika.

5.  Sydkorea stänger ner tio kolkraftverk

Sydkorea kommer att stänga ner tio gamla kolkraftverk, även om det än så länge bara är tillfälligt. Kolkraftverken har anklagats för att ligga bakom den dåliga luftkvaliteten i Sydkorea och landets nya president, Moon Jae In, gick till val på löften om att stänga ner de gamla kraftverken till förmån för satsningar på förnybar energi. Målet är att stänga ner tio gamla kolkraftverk permanent till 2025. I dagsläget har Sydkorea sammanlagt 59 kolkraftverk som står för cirka 40 procent av landets energiförsörjning. 

6. Kina skjuter upp bygget av nya kolkraftverk

Nyligen rapporterade statligt ägda medier i Kina att landet skjuter upp tillstånden gällande byggen av nya kolkraftverk i 29 av landets 32 provinser. Nyheten kom kort efter att det meddelats att de avbryter planerade och påbörjade byggen av drygt 100 kolkraftverk. Det är inte i första hand för miljöns skull som Kina avbryter sina kolkraftsplaner, sanningen är den att deras existerande fossildrivna kraftverk redan producerar all energi de behöver och mer än så. Kina är fortfarande det land som släpper ut allra mest luftföroreningar, men år 2014 sjönk för första gången landets kolkonsumtion. Samma år spenderade de dessutom mer pengar än Europa på forskning och utveckling av förnybar energi.

7. Solenergi blir allt billigare

Nu kan sol- och vindenergi på allvar konkurrera med fossila bränslen på energimarknaden, även utan subventioner. I 30 länder är nu ren energi i samma prisnivå eller billigare än fossila bränslen enligt World Economic Forum.

När privata aktörer tävlade om elförsörjningskontrakt under 2016 näst intill halverades kontraktpriserna för större solanläggningar i flera länder, rapporterade bloomberg.com. I Chile blev till exempel kostnaden 29 dollar per megawatt, vilket är hälften av kostnaden för kolel.

Bli medlem - Rädda klimatet!

Vi är över 200 000 medlemmar som står upp för en tuffare klimatpolitik.