”Barnen får svårt att andas”

Wilfred Kiarie bor granne med ananasjätten och han är trött på läget. Less på att få sin skörd förstörd varje år och stanken från plantagen håller honom vaken om nätterna. – Det värsta är att barnen får andningsproblem och eksem av att bada i floden, säger han.

Wilfred Kiarie bor granne med den stora ananasplantagen.

Foto / Illustration:

Jonas Lindquist

Ända sedan 1980-talet har Wilfred Kiarie drivit ett litet lantbruk här, ett par timmars bilresa från huvudstaden Nairobi och granne med en av Kenyas största oekologiska ananasodlingar. Genom odlingen rinner en liten flod som fortsätter ner genom Wilfreds åkrar.

Förr om åren gick vattnet att dricka här. Inte nu längre. De oekologiska ananasodlingarna blir dränkta i bekämpningsmedel och med jämna mellanrum släpper ananasföretaget Del Monte ut förorenat vatten i floden, berättar han.

– När de tömmer dammen svämmas mina åkrar över och skörden blir förstörd. Och under den torra perioden dämmer de upp floden och använder allt vatten till sin egen odling, säger Wilfred Kiarie.

Vägen till Wilfreds lantbruk går genom fruktföretagets jättelika ananasplantage. På båda sidor om den roströda lervägen står ananasplantornas taggiga huvuden i raka led så långt ögat når. Borta vid horisonten suddas de ut och äts upp av den gråblå himlen. En märkligt vacker vy.

Plötsligt störs den av en bekant lukt som inte stämmer in. Lösningsmedel? Något som läcker från motorn? Strax dyker förklaringen upp: två rostbruna tankbilar vaggar fram mellan de spikraka längorna i ananasfältet.

– Bekämpningsmedel, förklarar vår guide Samuel Ndungu.

Ananas besprutas i Kenya

Bekämpningsmedel sprejas på ananasplantorna efter ett månadsschema. 

Innan plantorna sätts i jorden doppas de i en kemikalieblandning och får ligga och suga åt sig ett par dygn. Då har redan marken fått sig en omgång av bekämpningsmedel för att hålla undan ogräs och skadedjur. 18 månader och många liter bekämpningspreparat senare är ananasen klar för skörd.

Stanken gör det svårt att sova

När vi kommer fram till Wilfreds åkrar berättar han hur grannarna och han själv plågas av den fräna stanken från ananasfabriken. Delar av året har han och grannarna svårt att sova på grund av lukten. Men det är ändå inte det värsta.

– De minsta barnen här hostar och har svårt att andas. Vi tror att det är kopplat till lukten från fabriken men kan inte bevisa det, säger han. 

Barnen får eksem

Grannen Susan Ngeri driver ett lantbruk lite längre nedåt floden. Där åker det smutsiga vattnet ut i en större flod där barnen badar och där byborna hämtar sitt dricksvatten. Hon instämmer i att det är barnen som drabbas hårdast av resterna från bekämpningsmedlen.

Susan Ngeri, lantbrukare och granne med Delmontes ananasodling.

Susan Ngeri, lantbrukare och granne med Del Montes ananasodling.

– De får ofta eksem, berättar Susan Ngeri och stryker sig över armarna för att visa var det kliar på barnen. 

Redan för åtta år sedan togs vattenprover som visade att flodvattnet från odlingen var otjänligt som dricksvatten men godkänt att vattna med, berättar Wilfred. Han konstaterar att en del grödor som tomater och vattenmeloner i dag inte går att odla.

Floden som rinner genom Wilfreds åkrar.

Floden som rinner genom Wilfreds åkrar.

Kämpar för respekt

För sex år sedan fick Wilfred och grannbönderna nog. De gick till polisen för att få hjälp mot ananasföretaget och för att kräva ersättning för skadorna. Men polisen bad dem gå hem igen. Det var starten för en rättsprocess som pågått sedan dess. Ännu har den inte lett till någon förändring.

Wilfred berättar att det som svider mest är bristen på respekt – för naturen och för människorna som bor och lever nära ananasodlingen. 

– Floden är en naturresurs, men företaget betraktar den som sin egendom. Vi kräver att de börjar respektera oss som bor här i närheten, säger han.

Trots problemen är Wilfred hoppfull.

– Företaget lyssnar inte på oss, men i år har de lokala myndigheterna grävt ur floden så att vi ska slippa få åkrarna översvämmade. Kanske kan de också få företaget att ta större hänsyn till oss i framtiden.

Text: Jonas Lindquist

>> Till vår granskning av oekologisk ananasproduktion.

I Kenya samarbetar Naturskyddsföreningen med organisationen PELUM (Participatory Ecological Land Use Management) som ger över en miljon småbrukare kraft att växla till eko. PELUM är en av de över 60 miljöorganisationer runt om i världen som får stöd av Naturskyddsföreningen.

 

Orättvist att folk skadas där vår mat odlas?

Tycker vi med. Därför kämpar vi för mer ekologiskt. Din gåva gör oss ännu starkare.