Butiksguide: här hittar du palmoljan

Har du koll på vilka produkter som kan innehålla miljöboven palmolja? Palmfett och palmolja är nämligen supervanligt i bland annat snacks, halvfabrikat och fikabröd. Vi listar exempel på varor som innehåller palmolja från en helt vanlig mataffär.

Foto:

Sofia Runarsdotter

Undvik varor med palmolja, eller välj produkter med KRAV-märkt palmolja. Om du väljer bort varor med palmolja så bidrar du till att efterfrågan minskar. Det är efterfrågan som driver palmoljeexpansionen i världen.

Snacks

Mikropopcorn, salta jordnötter, kex, salta pinnar, grillchips och riskakor med ostsmak.

Kakor, bullar och bröd

Kakor, kanelsnäckor, punchrullar, chokladbollar, biskvier, mazariner, chokladmunkar, portionsbröd (bake-up) och skorpor.

Halvfabrikat

Pulversoppor, vaniljsås, brulépudding, fromage, chokladmousse, kakmix (chokladkaka), bearnaisesås, nudelsoppor, frysta pommes och buljongtärningar.

Godis

Chokladbitar, nötcrème, choklad med kex, chokladaskar, lösgodis som till exempel chokladpraliner, geléråttor och fruktfiskar.

Palmolja på gelégodisar, varför det? Jo, palmoljan användas ofta som ytbehandlingsmedel för att godisbitarna inte ska kladda ihop. I ekologiskt godis används ofta raspolja istället.

Barnmat

Färdig majsvälling, vällingpulver, grötpulver och modermjölksersättning.

Det har tidigare varit vanligt med palmolja i modersmjölksersättning och mjölkfria barnmatsprodukter men flera producenter har nu fasat ut eller helt tagit bort palmoljan – Hurra! (Punkten uppdaterad augusti 2020.)

Växtbaserade produkter

Havregrädde, havrefraiche, växtbaserad vaniljsås och mjölkfria fetter.

Att byta ut animaliska produkter mot mer vego är det viktigaste du kan göra för att klimatmaxa maten, så fortsätt med det. Men företagen måste ta sitt ansvar och sluta ersätta fetterna med palmolja. Hör gärna av dig till ditt favoritföretag!

Smörgåspålägg

Jordnötssmör, chokladpålägg och bordsmargarin.

Du hittar även palmolja i:

Glass, chokladsås, kolasås, stearinljus, tvål, tvättmedel, hudkräm och kosmetika.

I skönhetsprodukter och rengöringsmedel används palmoljan ofta för sin rengörande eller smörjande effekt.

Men till skillnad från livsmedelsprodukter skrivs inte palmoljan ut tydligt i innehållsförteckningen. Istället kan det heta saker som TEA-lauryl sulphate, Pentaerythrityl och en uppsjö andra namn. Helt omöjligt att hålla reda på.

 

Artikeln listar varor som fanns i sortimentet 2017-01-16, det är därför möjligt att producenterna valt att ändra sina recept sedan dess. Har du lagt märke till ett sådant exempel? Tipsa oss gärna!

Trött på sömning lagstiftning? Bli medlem!

Vi är över 200 000 som vill ha en tuffare kemikaliepolitik. Gör vår röst ännu starkare!