Eko och Krav

Läs texten och besvara frågorna.

Växter som odlas på en åker riskerar att få insekter, ogräs och svampar som kommer och mumsar på dem.

O-ekologiska bönder sprutar konstgjorda kemiska bekämpnings- medel på växterna för att få de objudna matgästerna att försvinna. De ekologiska bönderna får däremot inte spruta kemiska bekämpningsmedel på sina åkrar. Istället använder de olika fiffiga lösningar.

En lösning är att locka till sig andra djur som kan vakta åkern. Andra lösningar är att sätta ut fågelholkar och ”hotell” för tvestjärtar.

En annan är att byta växter på åkrarna varje år. Då trivs inte ovälkomna insekter och ogräs. Men det gör däremot vilda fåglar, fjärilar, humlor, bin och de vaktande insekterna. Därför finns det fler vilda växter, fåglar och insekter runt en ekologisk gård än runt en o-ekologisk. På naturens finurliga sätt balanserar de varandra. Insekterna hjälper till att pollinera grödorna så att skörden ökar. Fåglarna hjälper till att äta upp djur som förstör skörden.

Står det ”ekologisk” på förpackningen så ska köttbullarna, mjölken eller potatisen vara just det – ekologisk. Det är förbjudet att skriva ordet ekologiskt om det inte följer reglerna för ekologisk produktion.

Man kan också kika efter märken. De vanligaste är Krav och Eu- lövet. Krav är lite tuffare och har fler regler än Eu-lövet om att djur och arbetare ska ha det bra. Alla, från bonden till bageriet och affären, får besök varje år av kontrollanter för att se att reglerna följs.

Frågor till texten

  1. Varför trivs fler olika slags djur på en ekologisk gård?
  2. Varför vill bönder på ekologiska gårdar ha vissa insekter på sina åkrar?
  3. Vad betyder Eko- och Krav-märkena på matvaror?
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll