Nya tester: rester av bekämpningsmedel i oekologiska äpplen

Vi svenskar älskar äpplen och äter 13 kilo per person varje år. Men de äpplen som är vanligast i butik kommer från odlingar som besprutas med en rad olika kemiska bekämpningsmedel. Rester av medlen är vanliga i oekologiska äpplen, medan de ekologiska äpplena är fria från rester. Det visar tester som Naturskyddsföreningen och Livsmedelsverket gjort.

Just nu finns det gott om mogna äpplen i svenska villaträdgårdar. Sorgligt nog ruttnar mycket av frukten bort. Istället köper vi svenskar tonvis med äpplen – mest importerade – som vuxit på odlingar som besprutats med kemiska bekämpningsmedel. Det är sedan länge känt att rester av bekämpningsmedlen kan finnas kvar i oekologisk frukt. Därför har vi genomfört fem stickprov på äpplen och begärt ut opublicerade tester från Livsmedelsverket. 

Oekologiska äpplen innehåller rester

Naturskyddsföreningens tester visade att de ekologiska äpplena från Sverige, Tyskland och Italien inte innehöll rester av bekämpningsmedel. De oekologiska äpplena från Sverige innehöll rester av två olika ämnen som ingår i ett bekämpningsmedel mot svamp. Ämnena  leder till risker för omgivande natur. De importerade oekologiska äpplena innehöll rest av ett svampmedel som är giftigt för vattenlevande djur och misstänks kunna störa människors hormonsystem.

Se hela äppeltestet här >>

Ekologiska äpplen fria från rester


Livsmedelsverkets stickprover visar liknande resultat. 170 äpplen – både ekologiska och oekologiska – från svenska butiker testades och resultaten är intressanta ur flera aspekter. 

  • Alla ekologiska äpplen var fria från bekämpningsmedel. 
  • I 89 procent av testerna hittades rester av kemiska bekämpningsmedel. Ett test hade olagligt högt innehåll. 
  • I 86 procent av testerna på svenska äpplen hittades rester av kemiska bekämpningsmedel. Alla ligger under gränsvärdena. 
  • Totalt hittades 41 olika bekämpningsmedelsrester i äpplena.
  • I hela 15 procent av de importerade, oekologiska äpplena hittades två cancerframkallande ämnen, folpet och kaptan. Dessa ämnen är förbjudna i svensk äppelproduktion. Resterna var i lagliga halter, d v s under gränsvärdena. Det är dock svårt att sätta gränsvärden för cancerframkallande ämnen eftersom effekter kan uppstå även vid låga halter och skadan märks först långt senare. Därför borde sådana rester inte få finnas i vår mat.

Inte akut farligt att äta frukt med rester 

Ingen påstår att det är akut farligt att äta frukt med rester av kemiska bekämpningsmedel.  Däremot menar forskare att det är viktigt att försöka minska mängden onödiga, farliga kemikalier som vi utsätts för. Det finns många sätt att göra det på, att välja ekologisk mat är ett av de enklare sätten.     

Miljövänligare metoder på ekologiska odlingar

Ekologiska äppelodlare har förstås samma problem med skadegörare som andra äppelodlare. Men sättet att bekämpa skadegörarna på ser annorlunda ut. Ekoodlarna använder framför allt motståndskraftiga äppelsorter, andra odlingstekniker och biologisk bekämpning, till exempel nyttoinsekter som äter upp skadedjur. Men ibland blir motståndet för tufft och då är ett fåtal bekämpningsmedel tillåtna, som såpa, vegetabilisk olja och svavel. Även om dessa medel är betydligt mer skonsamma för naturen, så är målet att de inte ska behövas i framtiden.

Läs de vanligaste frågorna vi fått om vår undersökning om skillnaden mellan ekologiska och oekologiska äpplen >>

Läs mer om skillnaderna mellan bekämpningsmedel i ekologisk och oekologisk odling >>

Våra råd för att bli en smart äppelkonsument

Vi har sammanställt fyra råd till dig som vill äta miljösmarta äpplen :

1. Byt till eko

Vill du att färre gifter ska spridas i naturen? Vill du ha färre rester av bekämpningsmedel i din mat? Byt till ekologiska äpplen, oavsett vilket land de kommer från. I dagsläget är det mycket svårt att hitta ekologiska, svenska äpplen, men en ökad efterfrågan på ekologiskt leder troligtvis till fler ekologiska äppelodlingar även i Sverige. Producenter vill ge konsumenter vad de vill ha, så visa att efterfrågan finns!   

2. Ta hand om äpplen i din närhet

Det odlas massor av  äpplen i svenska trädgårdar och tyvärr är det mycket som inte tas om hand och ruttnar bort. Därför har det startat så kallade fruktförmedlingar där människor som inte hinner äta frukten i sin trädgård kommer i kontakt med människor som är äppelsugna. Så gå med i en fruktförmedling, låt grannarna plocka hos dig eller plocka hos grannen. Sen är det bara att safta, sylta, musta, mosa och mixa! 

3. Välj svenskt

Finns det inte ekologiska äpplen i butiken? Välj svenskodlade äpplen eftersom några av de mest problematiska ämnena är förbjudna i Sverige. Det är inte heller tillåtet att spruta äpplena med bekämpningsmedel efter skörd i Sverige.   

4. Fortsätt njuta av mycket frukt

Att äta mer frukt och grönt är bra för både vår hälsa, klimatet och miljön. Är din frukt och dina grönsaker dessutom ekologiska har du gjort en dubbel insats för miljön.

Så här odlas ekologiska äpplen

 

Frågor och svar

Läs de vanligaste frågorna vi fått om vår undersökning om skillnaden mellan ekologiska och oekologiska äpplen.