7 midsommarblommor som räddar bina

Våra vilda bin och andra livsviktiga pollinatörer är hotade. Men som tur är finns det lösningar. Här är några av de blommor som bina drömmer om i midsommar. 

Förr i tiden var det tradition att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin framtida kärlek under midsommarnatten. Men när läget blir allt mer akut för den biologiska mångfalden vill Naturskyddsföreningen istället slå ett slag för att vi alla kan hjälpas åt att säkra framtiden för bin och andra livsviktiga pollinatörer. 

Bristen på vilda blommor är en viktig orsak till att bin, fjärilar och andra insekter nu minskar drastiskt. Mindre än en procent av de ängsmarker som fanns för hundra år sedan finns kvar idag, så det är inte konstigt att det är brist på blommor – binas livsviktiga mat. 

Som tur är finns det lösningar. Sveriges yta är full av hårdklippta gräsmattor som ofta är lika dåliga för bina som asfalt. Genom att omvandla en bit av gräsmattan till äng gör du en stor insats för bin och andra pollinatörer. Du kan också plantera bivänliga blommor i kruka eller i trädgårdsrabatten. 

Sju blommor som kan ge bina en ljusare framtid:  

1. Rölleka. Kanske den vanligaste ängsblomman i gräsmattan – om den får blomma. Över femtio arter av insekter är beroende av den. 

2. Stor blåklocka. Titta försiktigt inuti en blåklocka på kvällen. Där kan du hitta ett sovande blåklocksbi – ett av alla vilda bin som gillar blåklockor. 

3. Prästkrage. Älskad av människor och fjärilar, tack vare sin vackra blomma, som är lätt att landa på om man är insekt. 

4. Käringtand. Dyker gärna upp i magrare delar av gräsmattan. Låt den stå! Flera hotade fjärilsarter har käringtand som värdväxt för sina larver. 

5. Backtimjan. Har underbart väldoftande blad som man kan krydda mat med. Det är en nektarfavorit bland vilda bin. Trivs också i krukor och är viktig värdväxt för 18 arter av rödlistade dagfjärilar. 

6. Gråfibbla. Med sina gula solar lyser den upp torrare delar av många gräsmattor om den får stå.  

7. Vitklöver. Den bästa arten för att locka pollinatörer till konventionella gräsmattor. Många vill ta bort den – men gör inte det! Den ljuva doften älskas av alla bin. Dessutom är det bland det skönaste som finns att gå barfota i en matta av vitklöver. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 5

Relaterat innehåll