Benjamin Ramos stod upp för mänskliga rättigheter – det kostade honom livet

Han dog för tidigt. Skjuten till döds av två män på motorcykel. Benjamin Ramos från Filippinerna var människorättsjuristen som tog strid i frågor om miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den 6 november 2018 jobbade 56-årige trebarnspappan Benjamin Ramos sent. När han strax efter klockan 22 gick för dagen körde plötsligt en motorcykel med två maskerade män upp bredvid honom. Fyra skott avlossades och Benjamin Ramos föll till marken. Hans liv stod inte att rädda. Strax efter Benjamin Ramos död samlades familj, vänner och kolleger förbegravningsceremoni. Återigen dök okända män upp på motorcykel. De höll sig på avstånd, men sände ett budskap till Benjamin Ramos närstående genom att tydligt exponera sina automatvapen. Polis tillkallades och de två männen, som senare visade sig tillhöra den nationella militären, kunde gripas. De släpptes nästa dag mot borgen.  

Benjamin Ramos arbetade för att försvara utsatta gruppers rättigheter – jordbrukare och miljöförsvarare. Han var känd på Filippinerna och stod upp mot korrupta beslutsfattare och storföretagens exploatering av naturresurser. Benjamin Ramos var engagerad i den filippinska bondeorganisationen Masipag, som sedan 20 år är en av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer. I öriket Filippinerna är situationen fortfarande alarmerande och bara sedan Rodrigo Duterte tillträdde som president 2016 har över 40 jurister dödats i landet. Straffriheten är utbredd och Duterte har personligen utpekat ”obstruerande” jurister som legitima måltavlor för polis och militär.

Miljöförsvarare världen över är under hot 

Benjamin Ramos öde är långt ifrån en isolerad händelse – miljöförsvarare och människor som står upp för mänskliga rättigheter världen över fortsätter att hotas, trakasseras, misshandlas och mördas. De som utsatts är bönder som kämpade för rätten till sin egen mark, urfolk som i generationer brukat skog och mark och som hamnat i konflikt med företag som velat exploatera naturrikedomarna. Många är också de som utsätts för hot, utpressning och trakasserier från mäktiga ekonomiska intressen och korrupta beslutsfattare. 

Det finns anledning till djup oro – den demokratiska utvecklingen går bakåt i flera delar av världen och utrymmet för civilsamhället krymper. Våldet ökar för varje år och det finns inga indikationer på att situationen kommer att mattas av. Människor som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och miljö får svårare att organisera sig och de som redan lever under förtryck och diskriminering trycks tillbaka allt hårdare. 

Delta i ljusmanifestation för miljöförsvarare 

Den 10 december högtidlighåller Naturskyddsföreningen världens miljöförsvarare. Vi tänder ett ljus för varje person som liksom Benjamin Ramos mördats för att ha stått upp för frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter. Vi gör det under hashtaggen #Light4Defenders. 

– Benjamin Ramos var en folkets tjänare. Hans död är en fruktansvärd förlust för hans familj och alla bönder och organisationer som han har arbetet för. Vi kommer att göra allt som står i vår makt att för att hedra hans minne och föra hans budskap vidare, säger vännen och före detta kollegan Dr Chito Medina. 

– Mordet på Benjamin Ramos är en attack på folkets rätt till utveckling. Att döda en utvecklingsarbetare försvagar ytterligare nationens arbete för verklig utveckling, särskilt på landsbygden där den här typen av utvecklingsinsatser är som mest nödvändiga, säger Cris Panerio, landskoordinator på Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Masipag. 

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll