Bjud in dina vilda grannar

Lata dig i trädgården så får du en roligare trädgård med mer liv, och våra vilda grannar får en fristad. 

I trädgården drar många en gräns mellan natur och odlad grön kultur. Det vill vi ändra på. Som tur är känner varken fåglar, maskar, fjärilar eller igelkottar någon respekt för sådana gränser. I Naturskyddsföreningen ställer vi oss på gränsöverskridarnas sida och uppmanar alla att släppa in vilda grannar på tomten. Låt trädgården bli en bit natur att njuta av med alla sinnen. På köpet fylls luften med kvitter, växterna får bär och frukt och en igelkott kan hitta skydd och vila.  

3 tips för fler vilda grannar 

1. Städa inte så noga 

Det första steget mot en roligare trädgård är att lämna en löv- och rishög eller kompost i ett hörn. På valborg brukar städivern i trädgårdarna utmynna i eldar – och livsfara för kottarna som sover djupt nere bland ris och löv. Stick inte vassa spadar eller grepar i riset. Flytta istället försiktigt och kolla igenom ris och skräp om det ska eldas. 

2. Döda träd fulla av liv 

Ta inte ner alla träd! Även döda gamla träd gör nytta. En liggande stam eller stora grenar kan bli sittplatser, inne i träet kan larver, skalbaggar och andra kryp få leva vidare. Igelkottar är allätare när det gäller småkryp.  

Ett stående dött träd kan både bli spaljé åt klätterväxter som klematis eller kaprifol. Hål blir bon åt fåglar, ekorrar eller fladdermöss. Sätt gärna upp några extra holkar också. Flugsnappare och andra hålbyggare äter mängder med myggor och flugor. 

3. Skippa gräsklipparen 

Låt en del av gräsmattan bli en äng med vilda blommor! Många ängsblommor försvinner när färre djur betar i landskapet. Blommorna förser humlor och bin med nektar och pollen. Insekterna pollinerar i sin tur träd och buskar så det blir frukt och bär i trädgården. Om några nässlor också får överleva i ett hörn, blir de barnkammare åt flera olika sorters fjärilslarver, bland andra nässelfjäril och påfågelöga.  

Så, hjälp till att ge våra vilda grannar, fristad och utrymme. Alla lata ägare och förvaltare av gröna ytor gör en insats genom att undvika att städa så noga i trädgården. Glöm inte en skål eller ett litet vattenbad. Och – spruta absolut inte miljögifter!  

Hjälp oss skydda skogen!

Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden.

Ge en gåva
Gillas av 3

Relaterade inlägg