Lista: Alla klädbytardagar i Sverige 2024

Uppdatera din garderob hållbart på en klädbytardag. Här kan du se om det finns en klädbytardag på din ort.  

Kanske är du på jakt efter ett par nya jeans som sitter som en smäck, en färggrann vårjacka eller någon läcker kavaj till den där födelsedagsfesten senare i år? Och kanske har du själv ett gäng kläder som är hela och rena men som samlat damm tillräckligt länge i garderoben och nu är redo för nya ägare?   

Uppskattningsvis 80 procent av klädernas miljöpåverkan kommer från dess produktion. Att förlänga livet på dina kläder genom att skänka dem eller sälja vidare och satsa på second hand, hyra eller byta dina kläder istället för att köpa nytt, är därför ett bra alternativ för dig som vill uppdatera stilen, men samtidigt tänka på miljön.   

Hur funkar en klädbytardag?  

Vanligtvis går det till så att du tar med dig hela och rena plagg och accessoarer som du sedan lämnar in till arrangören. Vilka typ av plagg (friluftskläder, barnkläder, skor) och hur många plagg som tas emot varierar, kolla gärna med den som anordnar eventet. För varje plagg som du lämnar in får du sedan en biljett, som du kan byta till ett nytt plagg. Det som inte blir bytt brukar doneras till second hand-butiker eller välgörenheter. Bra va?  

Tips: Finns det ingen klädbytardag på just din ort? Varför inte göra en egen tillsammans med kollegorna eller med ett kompisgäng? Få tips och läs mer om klädbytardagar här, och om prylbytardagar här.

Klädbytardagar våren 2024 uppdelat efter län: 

Listan uppdateras löpande till och med maj.

Är du arrangör för en klädbytardag som inte finns med på listan?
Mejla till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se

Blekinge

Dalarna

Gotland

Gävleborg

Halland

Jämtland

Jönköping

Kalmar

Kronoberg

Norrbotten

Skåne

Stockholm

Södermanland

Uppsala

Värmland

Västerbotten

Västernorrland

Västmanland

Västra Götaland

Örebro

Östergötland

Bli medlem i Sveriges största miljöorganisation

Var med i kampen för en friskare natur och starkare miljöpolitik och få den prisbelönta tidningen Sveriges Natur fem gånger om året.

Bli medlem idag
Gillas av 12

Relaterat innehåll