Snälla, sluta smälla – fyrverkerier, kinapuffar och andra smällare

Att husdjur kan bli skräckslagna av fyrverkerier och smällare vet de flesta. Men vilda djur påverkas också och kan fly i blind panik och råka illa ut. Det finns flera skäl att välja bort fyrverkerier.

Nyårssmällandet med fyrverkerier, kinapuffar och andra smällare skrämmer slag på många av våra vilda vänner. Däggdjur, som rävar, harar och rådjur kan få panik och fly i natten. Vill det sig riktigt illa kan de springa ut på vägar eller tunna isar.  

Fåglar blir också livrädda och kan ibland flyga in i hus och träd när de försöker komma undan smällandet i mörkret. En nyårsafton i Arkansas i USA för några år sedan slutade med 5 000 döda fåglar till följd av fyrverkerier – men att det går så illa är väldigt ovanligt.  

Fyrverkerier skräpar ner 

Vi ser inte hur djuren lider genom natten i tysthet. Men en mer synlig konsekvens av fyrverkerierna är allt skräp. Plast och annat skräp hamnar ofta i naturen och om det snöar blir det mesta kvar (åtminstone till våren). 

Fyrverkeripjäser, smällare och raketer kan innehålla många olika giftiga ämnen som till exempel bariumsalter, nitrater och klorater. De kan vara farliga om ett barn smakar på dem. Vissa produkter kan också avge gaser som irriterar luftvägarna. Fyrverkeripjäser kan också innehålla blyföreningar.

Spar dina fyrverkerier till tolvslaget 

Det finns alltså många skäl till att skippa smällare och fyrverkerier. Men för den som ändå inte vill fira nyår utan pang-pang är det viktigaste att tänka på att inte smälla i områden där det finns mycket djurliv. Se till att hålla till på en stor öppen plats och koncentrera fyrverkerier och smällaret till en kort tid på nyårsafton för att minimera störningarna.  

2002 infördes ett så kallat ”smällarförbud” i Sverige. Det innebär att endast de som har rätt utbildning och särskilt tillstånd från kommunen får använda smällare.

Läs mer om de regler och tillstånd som gäller för fyrverkerier här:

Vill du verkligen tänka på våra vilda vänner och miljön är det bäst att inte smälla alls. 

mossa, skog, stam, gammal skog, död ved, övervuxen, trädstam, grön, grönt,

Hjälp oss skydda skogen!

Stöd arbetet för våra naturskogar och en skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden.

Ge en gåva
Gillas av 10

Relaterat innehåll