Miljösegrar 2021

Tack till alla er som är med och kämpar. Tack till alla er som skriver på namninsamlingar, anordnar klädbytardagar och köper eko även när det kostar lite extra. 2021 kommer gå till historien som året då Sverige fick sin första kvinnliga statsminister, men utmärker sig också genom flera segrar för miljön. Här har vi listat några av de segrar vi uppnått tillsammans! 

JP89Wny5HSA poster image

Bättre skydd mot fiske i flera områden längst svenska kusten

Naturskyddsföreningen har i flera år jobbat för en hårdare fiskereglering. Den 16 september beslutade Havs- och vattenmyndigheten att reglera fiske i ett trettiotal marina skyddade områden. Det är goda nyheter för bland annat den starkt hotade Östersjötumlaren. 

6 av 10 svenskar har gjort räddningsinsatser för bina  

Genom kampanjen Operation: Rädda bina har Naturskyddsföreningen under flera år uppmärksammat att den biologiska mångfalden bland pollinatörer är hotad. I år skrev hela 37 000 personer under vår namninsamling mot bekämpningsmedel och enligt en Novusundersökning har medvetenheten om hotet mot den biologiska mångfalden, från 82 procent till 90 procent i hela befolkningen. Dessutom har sex av tio svenskar gjort något för att rädda bina genom att till exempel handla ekologiskt, plantera bivänliga blommor och sätta upp bihotell.

humlebo, bihotell, pollinatörer, humla, bin, biologiskmångfald, gillanaturen

Vårt PFAS-larm har gett resultat

Naturskyddsföreningen var först med att uppmärksamma problematiken med PFAS i smink och hudkrämer. Nu har Kemikalieinspektionen tagit fram en ny rapport om PFAS i kosmetika som ska användas som underlag för att ta fram ett förslag om ett EU-förbud för alla PFAS-ämnen. Vårt "larm" har gett resultat! 

EU-dom skärper skyddet av arter

Naturskyddsföreningen var med och drev ett rättsfall i EU-domstolen om hur förbuden mot att döda, störa eller skada vissa skyddade arter och fåglar ska tolkas. Det har lett till att Artskyddsutredningen nu föreslår en uppdatering av bestämmelserna om artskyddsdispens. Går förslaget igenom kommer det ge ett bättre skydd för fåglar i Sverige.

Sveriges största kollektivtrafik blev märkt med Bra Miljöval 

I början av året blev alla spår- och bussresor med Storstockholms Lokaltrafik (SL) märkta med Bra Miljöval. Miljömärkningen garanterar bland annat att lokaltrafiken nu drivs med förnybar och till hälften med miljömärkt el samt att SL kommer arbeta ännu mer med energieffektivisering. När det gäller kollektivtrafik är målet för Bra Miljöval att klimatpåverkan från kollektivtrafiken ska minska samt att minska miljöpåverkan vid tillverkning av fordon och drivmedel. 

EU vill förbjuda import av varor som orsakat skogsskövling

Förslaget till ny EU-lag innebär att företag blir skyldiga att se till att produkter som säljs inom EU inte har orsakat avskogning i Amazonas eller andra delar av världen. Det kan handla om produkter som nötkött, sojabönor och palmolja. Det här är en milstolpe för Naturskyddsföreningen och många andra miljöorganisationer. 

Allt fler kritiska till ”Black Friday”! 

Vi befinner oss i en natur- och klimatkris, men konsumerar fortfarande på ohållbara nivåer. Trots att konsumtionen bidrar till att skogar skövlas, vatten förorenas och den globala medeltemperaturen skenar. Men allt fler tröttnar på köphetsen och väljer att gå emot trenden genom att prylbanta, välja begagnat och konsumera mer medvetet. Det är hoppfullt

Stort kliv framåt för fossilfria pensioner

Sedan Naturskyddsföreningens kampanj 2020 har Första AP-fonden, Andra AP-fonden och nu även Fjärde AP-fonden bestämt sig för att sluta investera stora delar av sina innehav i fossila bolag.

Trålgränsen flyttas ut

Riksdagen uppmanar regeringen att gränsen för det storskaliga trålfisket flyttas ut från dagens fyra till tolv sjömil från kusten. Om det blir verklighet kommer det att innebära en seger för den allvarligt hotade sillen/strömmingen som nu kommer att få ett bättre skydd från det storskaliga trålfisket. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 16

Relaterat innehåll