Flaskpostäventyret Födelsedagen

Möt Ålinår, en blyg liten ål som lever i vattnet nära er. Hittar ni flaskpost från henne kan utflykten till vattnet bli något alldeles extra… Natur + fantasi= magi! I det här äventyret får ni skapa konst av sådant ni hittar i naturen.

Att hjälpa ålen Ålinår är spännande och lekfullt och leder till kunskap om vatten och hav av bara farten. Äventyren passar för familjer, Natursnoksgrupper, förskolor och kalas. Bara fantasin sätter gränser.

Lämplig ålder: 3-10 år

Förutsättningar: Äventyret sker i naturen vid någon form av vatten – hav, sjö/bäck eller pöl beroende på vad ni har att tillgå.

Tidsåtgång: Flexibelt.

MaterialFödelsedagsbrevet från Ålinår
Flaska med kork för flaskposten
Papper och pennor för att skriva svar till ålen
Påsar för skräpplockning.

Övrigt: Fika och en eller annan kalas-attiralj, gärna återvunnen eller återbruk.

Viktigt att tänka på! Tänk alltid på säkerhet för barn vid vatten.
Läs mer på MSB:s sida om säkerhet för barn vid vatten

Vid vattnet

Placera flaskan med uppdragslappen i smyg innan deltagarna/övrig familj kommer.

Flaskpostäventyr!

För yngre barn: Berätta att du har hört talas om att det bor en ål i vattnet. ”Tänk om hon lämnat ett meddelande till oss? Ska vi gå och leta?” Yngre barn gillar ofta upprepningar. Lägg gärna upp letandet efter flaskposten på liknande sätt varje gång.

För lite äldre barn, från ca 7 år: Här kan du göra flaskposten till en helt oväntad händelse. Annonsera att ni ska hjälpas åt att plocka skräp. Ta med skräppåsar ner till stranden och invänta det glada tjutet när ett barn hittar flaskposten. Reagera som att det är det mest fantastiska som hänt när de hittar flaskposten. Låt gärna de barn som kan läsa lappen göra det. Barn från ca 7 års ålder kan gilla mer variation och då är det bra att introducera flaskposten på olika sätt varje gång.

Brevet från ålen Ålinår

Hej människobarn!

Jag hör era skratt och röster men vågar inte komma och hälsa. Jag är bara en blyg liten ål som lever ensam här i vattnet, äter och äter för att bli stor och stark så jag orkar simma tillbaka hem till Sargassohavet! Ni människor gör så fint för varandra ibland, flödelsedag heter det visst? Jag önskar att jag fick ha en flödelsedag och bli firad! Människor kan göra så fina saker av sånt de hittar i naturen, det kan inte vi ålar.

Snälla, kan ni fira mig idag?

Blyga små ål-kramar från er vän Ålinår

Planera överraskningen för ålen Ålinår

Låt barnen vara drivande i processen. Hur kan ni göra presenter och skapa ett firande för ålen Ålinår? Låt gärna deltagarna skapa fritt efter eget huvud. Behövs det tips och idéer så kan du föreslå något/några av följande:

Statyer och figurer av naturmaterial: Samla vackra föremål som snäckor, stenar, tång, pinnar eller vackra blad och kottar. Av fynden får deltagarna bygga statyer och installationer. Detta kan göras på många olika sätt.

Mandalas: Mandalas är evighetsmönster där man lägger ut cirklar. Detta kan göras med alla möjliga naturmaterial. Passar ofta lite äldre barn och vuxna.

Skräp-konst: Skapa något roligt eller vackert av skräpet ni hittat. Läs mer om hur ni kan leka och lära med skräp på Håll Sverige Rent.

Kottdjur och stenfarmer: Låt barnen skapa fantasidjur och små farmer av stenar, snäckor, pinnar och kottar.

Tillsammanshjärta: Låt alla deltagare hitta varsin sak från naturen (en sten, snäcka eller liknande). Lägg tillsammans ut alla saker så att de bildar ett hjärta.

Nyfikna samtal

Att vara tillsammans i naturen öppnar för samtal om stort och smått. Ställ gärna öppna frågor till gruppen och njut av de fantasifulla och kloka svaren. Låt barnen fundera och svara först och berätta sedan.

Mer fakta om de fantastiska, uråldriga och tyvärr akut utrotningshotade djur hittar du här. Sagan Ålen Ålinårs resa berättar på ett levande och barnanpassat sätt om ålarnas livscykel och utmaningar. 

Fika och fira!

Nu är det dags för födelsedagskalaset! Duka upp fikat vid vattnet och fira ålen. Kanske vill ni sjunga för henne? Titta tillsammans på de fina konstverk ni skapat för ålen Ålinår.

Skriv till ålen! 

Har barnen frågor till ålen? Eller något de vill berätta? Ta fram papper och pennor/kritor och skriv eller rita brev tillbaka till ålen. Stoppa in breven i flaskan och lämna flaskan där ni hittade den.

Lämna platsen snyggare än när ni kom. Ta hand om flaskposten i ett obevakat ögonblick och ta med hem. 

Några intressanta öppna frågor kan vara:

  • Varför tycker du om att vara i naturen?
  • Vad är det som är fint i naturen? 

Det kommer ofta upp en mängd frågor om hur naturen hänger ihop. En del frågor kan vi vuxna svara på och andra inte. Det är okej. Delta i barnens nyfikenhet. Ofta vet de själva mer än de tror så låt dem själva fundera och spekulera. Ta med frågorna hem för att kolla upp efteråt vid behov! Här är exempel på intressanta områden att tala om: 

Fråga: Hur har stenarna i vattnet fått sin form?
Svar: När stenar ligger i vattnet länge och skaver mot varandra och när vattnet rör sig så blir de kantiga kanterna efter en tid nednötta och stenen/berget rundas av. För ca 10 000 år sedan hade vi i Sverige en 3 km tjock is som täckte nästan allt land. Den tyngde ned landet enormt. När isen började smälta rann vatten under isen i stora floder och slipade massor av stenar som då bildade så kallade rullstensåsar, men isen och vattnet slipade även ned själva bergen, vilket syns tydligt i våra skärgårdar.

Fråga: Vad är skräp? Vad ska man göra med skräp man hittar?
Svar: Skräp är det som borde ligga i en papperskorg eller i en källsorteringscontainer. Det är viktigt att inte låta skräp ligga i naturen, bland annat eftersom djur ofta äter skräpet. Djuren kan göra illa sig och deras magar kan inte bryta ned plast eller metall.

  • Plocka gärna upp skräpet och lägg i  soptunnor eller ta med det hem.
  • Det vanligaste skräpet i Sverige är –  fimpar.
  • En bra tumregel är att lämna en plats finare än den var när ni kom.

Kort ålfakta

Tyvärr är den europeiska ålen en av våra mest hotade arter och bedöms vara akut hotad på den svenska rödlistan. Ålynglen har minskat med 98 procent sedan 1960-talet. Enligt forskarna beror minskningen av arten på ett kraftigt överfiske, både legalt och illegalt, samt på att ålarna under sin färd längs floder fastnar och dödas i vattenkraftverkens turbiner.

Alla arter är viktiga för balansen i naturens ekosystem. Den europeiska ålen är liksom alla hotade arter viktig att värna och bevara.

Ålen är en fisk men ser mera ut som en orm. Det finns en mängd olika sorters ålar på jorden som lever i alla hav utom de arktiska. Alla europeiska ålar föds i Sargassohavet. De vuxna europeiska ålarna återvänder till Sargassohavet för att leka. Så kallas det när fiskar förökar sig. När ål-larverna kläckts driver de under flera år med havsströmmarna till Europas kuster.

Ålar kan leva både i sött, salt och bräckt vatten och de kan även kravla längre sträckor på marken!

Illustrationer: Anders Rådén

Tänk alltid på säkerheten för barn vid vatten.

”Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.

Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten

De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när man lämnar barnen ensamma en kort stund.

Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.

Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.

Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning."

Lär känna Natursnokarna

Vi vill lära känna dig!

Natursnokarna
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll