4 sätt att resa mer hållbart

Vill du minska familjens koldioxidutsläpp från resor till mataffären, arbetet och skolan? Vi ger dig tipsen till miljövänligare och hållbarare vardagsresor. 

1. Handla utan bil 

Visste du att det faktiskt spelar större roll hur du tar dig till och från affären än hur långt varorna färdats? Din bilresa till affären kan till exempel vara en större miljöbov till och med än mat från andra sidan jordklotet. Försök handla utan bilen så ofta du kan. Kör hårt med dramaten, cykelväskan och armmusklerna istället. Och du, mindre kött och mer vegomat är självklart det som gäller. 

Om du är beroende av bilen för dina matinköp, så passa på att handla när du ändå är ute och åker. På väg från jobbet, träningen eller innan du kommer fram till sommarstugan. Ta grovsoporna till tippen och handla samtidigt. Och varför inte ringa och kolla om grannen behöver något när du ändå är i affären? Nästa gång är det du som slipper sätta dig i bilen. Det är de korta bilresorna som släpper ut mest, så känn dig nöjd om du lyckas lura bort några stycken i veckan. Det är ett bra första steg. 

2. Ta dig klimatsmart till jobbet – eller inte alls 

Både klimatet och din kropp älskar när du lämnar bilen hemma och svingar dig upp på cykeln istället. Har du för långt att åka eller dåliga duschmöjligheter på jobbet är kanske elcykel något för dig? Låt motorn hjälpa till att övervinna motvind och motlut och cykla till jobbet i dina vanliga kläder utan att bli svettig.  

Att inte ta sig till jobbet alls är så klart en riktig höjdare ur klimatsynpunkt. Framsynta och miljömedvetna chefer ser positivt på hemmajobb. Nu har vi alla lärt oss att väldigt många arbetsuppgifter går att utföra på distans och att videomöten tar bort behovet av väldigt många resor.  

Tåg, buss eller promenad är förstås också toppenalternativ för jobbresorna. Är du tvungen att ta bilen till jobbet är räddningsplankan samåkning, bilpool och miljöbil. 

3. Skjutsa barnen till skolan – utan att paja deras planet 

Hur kul är det egentligen att skjutsa barnen med bil och ha ett smygande dåligt klimatsamvete i bakluckan? Måste man så måste man, men ta en titt på de här möjligheterna först: 

Gående skolbuss 

Du och andra föräldrar i närheten turas om att promenera med ett gäng barn till skolan. Miljösmart, uppfriskande och framförallt kul. Gott om tid att prata med barnen om varför det är smartare att gå till skolan istället för att åka bil. 

Samåka 

Kanske finns det någon klasskompis i krokarna med föräldrar som vill turas om att köra till skolan? Kul med skjutskompis samtidigt som mammorna och papporna spar in restid, kan andas lite lugnare och kanske rentav kan hämta lite tidigare någon dag? 

Skolskjuts 

Om ditt barn har långt till skolan kan ni ha rätt till skolskjuts. Bättre för klimatet om ditt barn kan åka tillsammans med andra som ändå ska samma väg. Kolla med kommunen vad som gäller. 

Välj skola och förskola när där du bor. Det kan kännas lockande med en profilerad skola med en speciell inriktning som passar just ditt barn. Men livet blir garanterat enklare med kort skolväg och minimerat behov av att skjutsa barnen överhuvudtaget. 

4. Fira semester – men låt flyget vara lyx 

Visst lockar varmare länder när man bor i ett så kyligt hörn av världen som Sverige. Men långa flygresor är vansinnigt klimatpåverkande. Det går liksom inte att komma undan. Dt gäller att vi lägger om våra flyg(o)vanor rätt rejält om vi ska få ordning på klimatförändringarna. Välj närmare resmål till den årliga semestern och låt den där långresan vara något riktigt speciellt. Klimatsmart är att resa långt mer sällan och att vara borta längre tid istället. 

Det bästa är förstås att skippa flyget helt och hållet och välja andra sätt att resa. Som tågluff till exempel. Visst, det tar längre tid. Men då blir också själva resan en upplevelse i sig med nya bekantskaper, gemenskap i restaurangvagnen och ett föränderligt landskap utanför fönstret. 

Men egentligen, varför springa över ån efter vatten när det finns tusentals smultronställen på hemmaplan? Här är några exempel bara för att kittla din egen semesterfantasi: 

  • Båtluffa i skärgården. Ta med familjen, farmor eller bara din cykel och en god bok. Skärgården är en skatt av spännande öar med olika karaktär. Tälta, bo på vandrarhem eller hotell. 
  • Fjällvandra med lyxfaktor. Visst är det mysigt att laga mat på trangiakök och dricka vatten ur bäckar, men nu för tiden är fjällen fulla av bra boenden med krogar av klass. Prisbelönta kockar serverar middagar du kan unna dig efter en lång dags vandring. 
  • Loppissafari genom Sverige. Beta av de stora loppmarknaderna och gårdsauktionerna. Roligt, folkligt och prisvärt. Och miljövänligt att fynda begagnat! 

Visste du att en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften (och ungefär det dubbla om man räknar med höghöjdspåverkan från flygplanen) Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år. En tankeställare är att vi behöver komma ner till runt 1 ton koldioxid om året per person för att klara klimatförändringarna. En viktig del är att vi alla gör vårt bästa i vardagen. Men här behövs också politisk kraft. Naturskyddsföreningen jobbar för att få politiker att fatta de beslut som behövs. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterat innehåll