Familjetips: Bygg ett bihotell

Det råder akut bostadsbrist för vilda bin. Vi måste hjälpa till och det behövs bostäder både i markplan och med utsikt – det vill säga både på och i marken samt i träden.

Ihåliga pinnar av bambu är att bra, men det går precis lika bra med kvistar från hallon eller fläder (cirka 15 centimeter långa). Använd en spik för att gröpa ur kvistarna så att bina har någonstans att lägga sina ägg.

Viktigt är att pinnarna inte blir till rör – bina måste ha stopp och sektioner inne i pinnarna så att inte äggen ramlar ut. Bunta ihop kvistarna med ett snöre, minst sju kvistar per hotell. Knyt hårt så att kvistarna sitter på plats. 

Sedan återstår bara att finna en lämplig plats för ditt bihotell. Det bör finnas rikligt med blommande växter inom en radie av femtio meter från hotellet.

En utmaning kan vara att placera hotellet väl synligt men ändå skyddat för vind och nederbörd – men det löser ni, ni är ju byggare. Fotografera platsen för att komma ihåg var ni placerat hotellen. Vid nästa träff kan hotellen åter besökas för att se om någon flyttat in. 

Häng med Natursnokarna ut!

Natursnokarna är vår barn- och familjeverksamhet där barn och deras vuxna upptäcker naturen tillsammans. 

Lär känna Natursnokarna

Vi vill lära känna dig!

Natursnokarna
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll