Familjetips: Kolkritor eller ritkol

Visst kan du köpa kolkritor men för att göra helt egna kolkritor behöver du bara en gammal plåtburk full med pinnar och en eld.

Avsätt tid. Det tar cirka en timme i elden för ritkolen att bli klar. Sedan måste ritkolen svalna innan ni kan börja användas, så passa på en dag när ni har tid att stanna en stund extra vid elden.

Packa fika, en tom konservburk och några kartongbitar att rita på. Bra att även ta med en lång ”korvtång” och en ugnshandske för att hantera konservburken när den är varm. En tallrik eller plåtbricka att hälla de färdiga kritorna på kan behövas.

Recept på ritkol.
Kapa trädkvistar, det går bra även med pinnar som du hittar på marken om de inte känns gamla och murkna. (Obs! Ni måste ha tillstånd av markägare om ni ska ta färska kvistar!) Pinnarna ska vara ungefär lika tjocka som pennor.
Gör dem lite spetsiga i ena änden. De får inte vara längre än att de får plats i burken helt och hållet.
Proppa burken full med kvistar och häll gärna i sand i mellanrummen. Ställ burken upp och ned i elden. Tryck ner den ordentlig i marken så att det inte kommer in någon luft. Ta en fika.

Var noga med att underhålla elden under tiden så att den inte dör.

Efter ungefär en timme är kolkritorna klara. Låt burkarna svalna innan kritorna tas ur. De är mycket varma! Sen är det bara att börja rita. Kartongbitarna passar bra som tavla.

Häng med Natursnokarna ut!

Natursnokarna är vår barn- och familjeverksamhet där barn och deras vuxna upptäcker naturen tillsammans. 

Lär känna Natursnokarna

Vi vill lära känna dig!

Natursnokarna
Gillas av 1

Relaterat innehåll