Bygg en fladdermusholk

Vill du få mindre mygg där du bor eller vistas? Locka till dig fladdermöss! Så här kan du bygga en fladdermusholk åt de fridlysta djuren.

Fladdermöss har fått oförtjänt dåligt rykte och lyfts ofta upp vid Halloween som ett läskigt djur. I själva verket gör de oss människor en stor tjänst i och med att de kan äta stora mängder mygg. Perfekt att ha i närheten där du vistas på sommaren! Genom att sätta upp fladdermusholkar kan du hjälpa dem tillbaka.

Så bygger du en fladdermusholk

Använd obehandlat virke när du gör en fladdermusholk så att fladdermössen får grepp på väggarna på insidan. Sätt helst upp holken 3–4 meter från marken, på en plats där solen inte ligger på hela dagarna, inga lampor lyser på nätterna och där det är fri inflygning till hålet.

Varför ska man bygga fladdermusholkar?

Många fladdermöss har idag svårt att hitta bostäder eftersom gamla ihåliga träd har blivit ovanliga och allt fler byggnader får belysning, vilket fladdermöss undviker.

Fakta om fladdermöss i Sverige

Det finns 19 arter fladdermöss i Sverige varav 12 är rödlistade och mer eller mindre hotade. Alla fladdermöss är fridlysta.

På en enda natt kan en fladdermus sätta i sig över 2000 insekter och de äter mycket mygg! Det är alltså perfekt att ha en fladdermusholk i trädgården.

Fladdermöss är nyfikna varelser, men de anfaller inte – så var inte rädd. Inga svenska fladdermöss suger blod.

Fladdermus av arten brunlångöra.
skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 2

Relaterat innehåll